Увеличаваме печалбата от кравите

4

Анализите на експертите показват, че  млекопроизводството при кравите, би трябвало да направи важна стъпка по отношение на устойчивостта, рентабилността и социалното приемане, ако продължителността на живот на млечните крави бъде удължена. Финансовата полза може да възлиза на десетки хиляди евро годишно!

Понастоящем, във фермите, където се отглеждат високопродуктивни крави при практикуваните сега технологии, обикновено кравите им имат около три лактации и слизат от „сцената“. Ако тези кравите се използват  по-дълго, ще се спестят разходите за отглеждане и ще можете да се произвежда повече мляко в рамките на живота им.

Това осигурява следните предимства, между другото:

 • Разходите за получаването  на литър мляко намаляват с 2,5 цента, когато млечната крава се използва пет вместо три лактации.
 • Отглеждат се по малък брой женски телета за юници.
 •  Възможно е повече производство на мляко в рамките на настоящите стандарти за фосфати.

Общият финансов резултат за 100 млечни крави може да се подобри с около 25 000 евро до 37 000 евро на година, ако кравата се използва пет лактации, а не три.

Инвестирането в добро отглеждането на телета за юници гарантира, че юниците могат да се заплодят по-рано, съответно да родят по рано и съответно да произвеждат повече мляко. Това т.нар. „Метаболитно програмиране“ означава, че чрез оптимална стратегия за хранене, можем да повлияем положително на метаболизма на телето.

Само здравите крави, могат да живеят и използват по-дълго време. Това означава, че отглеждането на телетата за юници, се нуждаят от много внимание: в края на краищата, добрия старт е половината от битката! Оптималното отглеждане гарантира, че юниците ще получат първото си теле навреме (на възраст от 23 месеца). За безпроблемно започване на лактацията управлението на прехода е от голямо значение. Кетозата, здравето на вимето и здравето на копитата са важни пунктове при отглеждането на кравите и фермера трябва да ги реши.
Превенцията е по-добра от лечението!
Инвестирането във всички тези аспекти дава здравословно млечно стадо, което осигурява две допълнителни лактации.

Как стоят нещата у нас по отношение  ранното заплождане  на юниците. Това вече започнаха да го правят в доста ферми. И както си му е реда има проблем, дори за внедряване на тази новост. Става дума за регистрирането на новороденото теле. Този въпрос бе повдигнат от НСГБ, относно записа на датата на раждане.
Сега е невъзможно да регистрираш  теле в системата, родено от юница на възраст 20-23 месеца.
Телето може да се регистрира, но цял живот не може да напусне фермата.
И още нещо.
При навършване от юницата 24 месеца, тогава тя вече официално става крава.
Проблема с телето обаче остава. Независимо от това, че е маркирано и записано с „жителство“ само във фермата, то не може да участва в схемите за селекция.
Интересно, нали.

източник:  nieuwsblad.be

4 КОМЕНТАРИ

 1. С 45 стотинки за литър мляко ще сме на загуба с няколко хиляди лева да не говорим за евро не се подигравайте с фермерите че останаха много малко

 2. Схемата за ефективно млечно говедовъдствовече няколко години се прилага успешно в САЩ:
  1. Геномна оценка на женските телета.
  2. Само най-добрите от тях се използват за ремонт, като се осеменяват със сексирана сперма за производствона следващото поколение ремонтни юници.
  3.Останалата част от стадото се осеменява със сперма от ангус за произвоство на месо.😉

 3. Дрън дрън.
  Трябва да се законодателството и нормативната уредба в частта за животновъдството.
  За едно интензивно животновъдство е нужно да има реални и достъпни възможности за застраховане финансиране и сигурност при изкупуване на продукцията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here