Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете  за да сте актуални са само 120 секунди!


КАНАДА: Всяко стадо има крава “шеф”. Тези доминиращи животни могат да попречат на пиенето на вода на животни с по-“нисък” ранг. Това се потвърждава от резултати от проучване на Университета в Британска Колумбия, както пише търговското списание “DLG-Mitteilungen”.

Известно е, че водата е основно изискване за здрави крави и висока производителност. Високо продуктивните животни  пият  по 100 литра вода на ден, дори и  при ниски външни температури от 5 ° С. През лятото дневното количество  вода може да стигне и  над 130 литра на ден за крава. Пътищата и проходите към водата по някой път се затварят от тези крави „шефове“, от което страдат по-„скромните„ крави.


ФРАНЦИЯ: Френските фермери задействат алармата. Защото те са убедени в опасността от вятърните турбини. През последните шест години 250 крави в Западна Франция са умрели по необясними причини.  „Вятърните електроцентрали убиха животните“ смятат говедовъдите от района на Нант. Проблемите започват  в края на 2012 г., когато са пуснати в действие осем вятърни електроцентрали.
Фермер от  Нозай, който отглежда крави в продължение на 30 години твърди, че проблемите  започват след пускането на перките. Първо, кравите са намалили млякото, след това са дошли проблеми при отелването и след това кравите почнали “да умират като мухи”.

Самите фермерите се оплакват от главоболие, безсъние и болки в краката. В момента се изследват 20 ферми, които са разположени близо до генераторите. Измерванията в тези ферми показват  електрически напрежения в повече от един волт в почвата и във водната среда. Френската асоциация за вятърна енергия  отхвърля това твърдение, като глупост. “Тогава трябва да има такива случаи навсякъде във Франция”, казват от  асоциацията.  Във Франция функционират около 8000 вятърни турбини.


АВСРИЯ: Спирайте да целувате кравите. Това е призив на Австрийското правителство и е предупредило интернет потребителите да избягват  да избягват да целуват кравите, наричайки го опасно неудобство за животните.

Това става след като стартира почина „Предизвикателство да целунеш  крава“, което насърчава потребителите в Швейцария и други немско-говорящи страни, да целуват кравите и да събират пари за благотворителност.

Австрийският министър на земеделието, в изявление казал: “Пасищата и ливадите не са зоологически  зони – действия като тези, биха могли да имат сериозни последици.  Кравите могат да станат агресивни, когато защитават своите телета, предупреждава министърът на земеделието

Балансирането на действията на туристите и животновъдите е чувствителна тема в планинските райони на Австрия, като и двете са ключови стълбове на икономиката на региона.

През февруари, съд в региона на Тирол предизвика вълнение, след като отсъди фермер да плати 490 000 евро, като обезщетение на семейството на жена, която е била убита от крава. Земеделският производител обжалва присъдата и бил подкрепен от австрийската федерация на земеделските производители, която предупреди за “край на австрийските планински пасища”, ако присъдата бъде потвърдена.

Австрийското правителството се опитва да предотврати подобни инциденти, като публикува кодекс за поведение на любителите на планината, като ги съветва да избягват стада крави, където е възможно.


ЛИТВА: След дълги дискусии в Литва, как да се осигурят доходите на млекопроизводителите през лятото, се постигнало следното споразумение между производители и преработватели, за  да стабилизират изкупните цени на млякото до 1 септември.


НАМИБИЯ: Племето Намакуа, което притежава много стада от кози и овце, използва като овчари фазаните, от които има много в тази област. За тази „позиция” са избирани само най-интелигентните индивиди. „Овчарите“ са много отговорни за работата си: те не позволяват на животните да се отделят от стадото и бързо предупреждават за опасност, виждайки хищниците. Само, че това е станало през 1836 г. Все пак това е идея за пастири, които днес почти ги няма.

Практиката за използване на маймуни като овчари е възприета от някои европейски земеделски стопани, които по-късно са се заселили на тези земи – последният случай, описан в пресата, е че женска павиан на име Ала е работила като „овчар“ във ферма в Намибия през 1961 година. Но днес няма да бъде толкова лесно да се съживи такъв обичай. През 2016 г. в намибийските медии имаше новини за масови нападения от павиани върху кози стада. Въпреки, че маймуните се хранят предимно с растителна храна, те са всеядни и могат да атакуват животни, особено в екстремни условия. Именно това се е случило в Намибия, когато е имало дългосрочна суша, която нарушила обичайния начин на живот на местната фауна.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here