С удоволствие ще ви разкажем, какво казаха гостите от GENEX, които взеха участие в конференцията организирана от CRI България, минала под мотото:

“Генетика – усъвършенстване на млечните стада”

2 част: Как изглежда вашата идеална крава

За вас разказва г-ца Аби Таучен
Аби Таучен е потомствен говедовъд. Израснала в семейна ферма в най-„млечния” щат на САЩ – Уисконси. Има степен бакалавър по животновъдство и от 2015 г започва работа в GENEX, в където отговаря за избора на биковете, комуникации със служители и клиенти и за разпределение на спермата. Във фирмата заема позиция на Глобален продуктов мениджър.
Както виждате, американците не дават почивка на младите. Натоварват ги яко още след студентската скамейка и нямат проблем при смяна на поколенията.
От друга страна, всеки млад специалист дава всичко от себе си, за да се „катери” нагоре по стълбицата.

Преди да започне презентацията си, г-ца Таучен разказа за семейната ферма.
В нея се отглеждат 1000 бр крави в т.ч 800 бр Холщайн, 100 чистопореден Джерсей и 100 кръстоски Холщайн по Джерсей.
При такъв специалист е ясно, че средната млечност на стадото е над 10 000 кг, а благодарение на Джерсея килограмите масло и протеин са високи. Освен работата с кравите, семейството обича да посещава мачовете на любимия си отбор по американски футбол.
Младата селекционерка ни запозна с методите за подобряване на млечните стада, чрез генетиката.
Това става, като се получава и замразява сперма от най-добрите бици, включването в програмата на млади геномни бици и увеличаване производственият им капацитет по отношение на спермата и правилния подбор на биците за американските стада и клиентите на фирмата. Всичко това е вършено през годините и е довело до промяна на популацията на биците. За периода 1944 г-1977 г са използвани 580 бика, от които 26 са на възраст над 15 години. За периода 1977 – 2010 година във фирмата са отглеждани – 10 689 бр бика, от които 22 са над 15 години. От 2011 г, няма вече бици над 15 години, защото нови попълнения идват непрекъснато.
    Сега нашата задача е да определим геномиката –  продължава лектора. – Проучваме целия набор от гени в животното. Прилагаме технологии за генна последователност в програми за генетично подобрение.
Бих искала също да ви кажа и определението за геномика. Всъщност изправяме един срещу друг геномика и генетика. Геномиката разглежда съвкупност от всички гени и как те влияят на растежа и развитието. Това е бъдещ потенциал за рентабилност. Докато генетиката разглежда само един ген.
Защо трябва да изучаваме генома. За да знаем броя на гените, функциите на определен ген, влиянието на един ген върху друг, търсене на гени, които причиняват заболявания и накрая епигенетиката.
Защо геномиката работи в млечните ферми.
• Разполага с обширни исторически данни
• Добре развита програма за генетична оценка
• Широко разпространено използване на бици
• Програми за тестване на потомство
• Високоценни животни, струващи си цената за генотипирането
• Дълъг интервал на поколенията , който може да бъде значително намален от геномиката
Полза от геномиката
• Определя стойността на бика при раждането
• Повишава точността при подбора
• Намалява интервала на поколенията
• Увеличава интензивността на подбора
• Увеличава нивото на генетичния напредък

Очаквайте презентацията на Аби Таучен
Как трябва да изглежда нашата идеална крава

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

Ако може снимките с надписите на 1.27 и 1.30

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here