Сп. “Агро пари” – 2 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

5

Сп. “Агро пари”: 1 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

Сп. “Агро пари”: 3 част: М. Михайлов – Нещата от живота в сектор мляко

Статията е публикувана в сп. “Агро пари” – брой 2

Михаил Михайлов

ВСЕ ОЩЕ СМЕ НА КРЪСТОПЪТЯ, КАТО ПАТЕ В КЪЛЧИЩА

На първо място информираността и анализите. В миналата статия казахме, че ги нямаме. Следва политическото решение по отношение модела на млечното говедовъдство и овцевъдство. За какво ще го развиваме? За задоволяване нашите пазари, за износ ли, за социални дейности или модерният напоследък политически лаф – да съживим селските  райони. Следва мястото ни в големия Европейски „отбор”. Нямаме такова поне засега. То, като станем членове на Копа Коджека, едва ли ще цъфнем и завържем, но поне ще имаме информация и вървейки накрая на редицата, някой може и да ни побутне.

Преди няколко години в Пловдив присъствах на една среща с един от президентите на тази най-авторитетна земеделска организация в Европа. Един наш фермер каза – ще Ви напишем писмо, че искаме нашите субсидии да се изравнят с европейските. Президентът  от Копа Коджека му отговори – „едва ли ще бъде даден ход на вашето писмо. То ще си остане в папките, Вие не сте наши членове”. – разбирайте „господин никой”.  

По отношение на млечния сектор ние не сме членове на Европейския млечен борд и не знаем какво се случва там. На местно ниво картинката е същата. Няма дискусия, няма обсъждане на проблемите. Преди пет-шест години Асоцицията на млекопреработвателите с Председател Димитър Зоров организира среща на млекопроизводители и преработватели, за да се търсят „допирните точки”. Фермерското присъствие беше само от трима човека, които дори и не се изказаха. На следващата година, Националния съюз на говедовъдите по стечение на обстоятелствата пак с Председател Димитър Зоров организира среща по въпросите на говедовъдството в Стара Загора. Трябва да ви кажа, че този път се получи, имаше някакъв резултат. Над 150 фермера, млекопреработватели, тогавашния министър на земеделието г-жа Десислава Танева и д-р Дамян Илиев взеха участие в този форум. Такива сбирки хората от млечния сектор в Европа и Света правят непрекъснато. Руснаците на всеки три месеца провеждат т.н. Млечна сесия. Германците, в момента, в който цените на млякото почнат да играят, започват веднага дискусиите. Лека-полека там вече е започнало интегрирането между производители и преработватели. Млекопреработвателният гигант Арла  раздаде на фермерите си нетната си печалба за 2018г. Става дума за над 17 000 ферми. Ако смята някой, че тези пари се дават на калпак, както искат много от нашите фермери, просто много се лъже. Ще им бъде увеличена цената на кг мляко с няколко цента през тази година, докато свършат парите. С други думи даваш и получаваш. Другият млечен гигант – Фризланд къмпани, вече четвърти месец поддържа сравнително добра цена от над 37 цента за килограм.

Някой ще попита, какво ще се говори на тези срещи. Щом толкова години не е имало такива, значи са излишни. Ами има какво да се говори. Какво си говорим през последните години. Само едно – за субсидиите и пасищата.  Дори програмите и мерките сякаш отидоха на втори план – след многото изисквания, проверки, огромни фермани от Наредби и др. подобни и да не забравим и санкциите.

Започваме винаги с Наредба 3. Все нещо ѝ липсва, все нещо трябва да се променя, все някой не е доволен. След това минаваме през Наредбата за хуманно отношение и сега се насочваме към Малките мандри.

Няма го модела, няма я визията за млечния сектор. Не се и дискутира. А този сектор от ден на ден е притискан все повече. Като започнем от природозащитниците, следват веганите, голямо производство на мляко не само в Европа, конкуренцията на храните с растителен произход, чакащите на „вратата” новите изкуствени млечни и месни продукти създадени в лабораториите и още много подобни. Към това, като прибавим и липсата на модел и нещата стават зле. Вероятно без модел няма да минем и времето ще го наложи съвсем скоро и той ще бъде много близък до гръцкия. Това го дискутирахме с един гръцки колега, преди няколко години. Той ми каза:

„Вие вървите уверено след нас, повтаряте нашия сценарий. И при нас положението преди 20 години беше същото. Сега останаха малко над 2000 ферми 90 000 млечни крави. Имаме много нови и съвременни ферми. Произвеждаме повече мляко от вас – над 600 000 т и средната ни млечност е близо 8 тона. Вие мъчите вашите фермери, каква млечна ферма е с 2-3 тона мляко от крава, какво е това – пасище и зеленото когато  излезе и да ви свалят цената на млякото, дори и на тези крави, които не ходят на паша. За тези на пасището, нормално е да се намали цената на млякото. Пасищата ви не са добри, което означава, че и качеството на млякото няма да е добро. Освен това, след преструктурирането при нас, сивият сектор изчезна. Я има в момента и 5%. Цената ни е добра, за качествено мляко получаваме над 40 цента. Сега проблемът ни е  да не влиза мляко с ниска цена в Гърция.”

Човекът каза всичко с две изречения. Въпросът е – това ли е нашия модел? Трябва да имаме модел, няма да минем без такъв. Вносните млечни продукти започват все повече да ни притискат. Виждате, цените им започнаха да падат и все повече се приближават до нашите. Към модела има и още доста неща, които трябва да се прикрепят и да са актуални с времето.

Всъщност следващите проблеми, с които ще се сблъскаме и други важни въпроси, които ще трябва да се решават и важат за цялата общност към сектор Мляко бяха разгледани на последната Млечна сесия в Русия проведена през месец януари т.г.

СЛЕДВА  ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!

5 КОМЕНТАРИ

  1. Незнам от каде черпите информация но съм сигорен че вече ви е устаряла едва ли има повече от 60000 млечни крави.Всеки ден се ликвидират ферми за мляко кравите от тях директно отиват на кантара на 2.20 искупна цена на живо.Новородените телета се товарят на 100лева на брои на 2-3дни.И млякото което се вниса от румъния и унгария може би се претставя като Българско от големите мандри които го внисат може би контрабандно.Но неможем и да ви се сърдим защото от кабинетите нещата изглеждат различно.

  2. Здравейте г-н Николов. Аз нямам кабинет и гледам да съм повече при фермерите. Информацията е официална, защото е взета от статистиката, а тя си сверява часовника с БАБХ. Аз също имам информация за продажби на много крави и телета. Още преди десет години имам статия в която прогнозирам че ще останат 125 000 млечни крави и сигурно ще я публикувам. Поотношение на млечните крави- 60 000 е броят на млечните крави под селекционен контрол. Вероятно има поне още толкова..Относно вносното мляко. Колко се купува и колко влиза в мандрите не мога да ви кажа защото няма информация-поне досега. За румънското мляко което влизаше мисля, че вече не влиза защото румънеца които го продаваше си направи собствена мандра. За Унгария може би сте прав , защото там изкупните цени преди един месец бяха едни от най-ниските. какво става в мандрите не мога да ви кажа. Забравихте и още нещо-сухото мляко. може би то е по-голям враг от внесеното сурово.

  3. А дали статистиката на бабх е реална и дали са извадени виртоалните стада.Проблема не е само при кравите тои е и при овцете,козите и биволите .Мооже би не знаете но в северозапада обикаля да ископуват биволи за италия.Цели стада от овце и кози са обявени за продан.

  4. Знаетели колко колеги ще продъдът след истичане срока на задържане всеки втори казва че есента приключва с кравите,овцете,козите и биволите есента

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here