1 част: Представяме ви – американския фермер Реймънд Дидерих

3

2 част: Представяме ви – американския фермер Реймънд Дидерих

На Конференцията организирана от CRI България, една от тай-интересните беседи бяха откровенията на един  американски фермер.

Говедовъда Реймънд Дидерих успя със своя разказ да ни вкара в реалния свят на американската млечна генетика. През целият си живот (роден е през 1951 г) той е все на фермата. Баща му е бил говедовъд, след това той, сега и синовете му и съпругата са  неотлъчно на фермата. Има четири деца и седем внука.

 – “Аз съм човека с парите, а синовете ми работят – така започна своят разказ фермера. – Сега се занимавам с писмената част от управлението на фермата и често ходя, от името на говедовъдния съюз, в който членувам, да предавам своят опит на фермери от САЩ и други страни.
Когато започнах да помагам във фермата на баща си, имахме 60 крави. Парите трудно стигаха за издръжката на семейството. Разбрах, че при нашите условия, трябва да се отглеждат повече крави, за да има и повече пари. Сега във фермата се отглеждат 540 бр крави, от които 480 бр млечни крави. Тях ги доим на осем робота Де Лавал. Отглеждаме също и 500 бр млади животни.
Осигуряваме голяма част от необходимия фураж, най-вече грубия, защото обработваме 405 хектара земя, в т.ч 70 хектара люцерна, 16 хектара пшеница, 117 хектара царевица и 202 хектара пасища. В млечното стадо отглеждаме 170 бр крави от Холщайн и според мен те имат прилична продуктивност от 37.6 кг средно мляко на ден с 3.3% протеин. Джерсея е представен от 130 крави с дневна млечност от 28.2 кг с 3.6% протеин. Към чистопородните прибавяме и 180 бр кръстоски, главно между Холщайн и Джерсей и по-малко Холщайн и Айршир.
Разговарях с ваши колеги от България и те ми споделиха, че това засега трудно може да се случи в България. Опитаха се да ми обяснят защо, което звучеше много странно за мен – имаш ли кръстоска, няма помощ от държавата. Най-старата ми крава в момента е дала общо досега 82 000 кг мляко и в момента е бременна.

За всички фермери по света, най-важна е изкупната цена на суровото мляко. В момента продавам на 37 цента /американски/, но протеина ми е много висок и за това има добри бонуси.

Новият обор за крави го построих през 2007 г, а 2017 г го разширих. Под покрива има десет реда, вентилация навсякъде и кравите се отглеждат свободно боксово. Сложихме за легла двойно камерни водни легла. Оказаха се много сполучливи. Почистването става с дойни скрепери.

Развъдната цел при избора на биковете е:
– добра плодовитост на дъщерите;
– дълъг продуктивен живот;
– висок протеин и мазнини – комбинирани;
– лекота на отелване при Холщайна;
– скорост при доене и добър нрав на кравите;
– не избираме големи бикове, гледаме да са средни или дори малки за породата. Ясно ви е,че по-големите крави консумират и повече фуражи;
– да няма високо поставено виме отзад и да няма къси цицки;
– винаги използваме един бик без рога в породите
– активно наблюдение на кравите. Ако нямаме осеменяване до 75 тия ден започваме работа с това животно. Проверка за бременност правим на всеки две седмици, проверявайки животните, които са над 28 дни след осеменяването.
– след 150-тия ден от отелването, осеменяваме само с бици от месодайни породи.
– сексирана сперма използваме само при Джерсея;
– ако се констатира, че кравата е бременна след осеменяването, правим втора проверка след 65 дни от първата проверка;
– имаме среден интервал на отелване 12.7 месеца;
– средно дни в лактация 177дена  /обощено за цялото стадо за година/;

Следва продължение.

3 КОМЕНТАРИ

 1. Няколко коментара към развъдната програма на фермата:
  Развъдната цел при избора на биковете е:
  – добра плодовитост на дъщерите; Унаследяемостта на този показател е много ниска – h2=0.04 – преведено на обикновен език това означава, че DPR (daughter pregnancy rate) 95% зависи от управлението на стадото (здраве, хранене и т.н.). При избора на бикове този показател не трябва да бъде приоритет поради ниската унаследяемост.
  – висок протеин и мазнини – комбинирани: Количествато протеин и мазнини имат добра унаследяемост – h2=0.30. При избора на бикове приоритет все пак трябва да се дава на протеина, тъй като на практика мазнините зависят до голяма степен от типа на хранене.
  – да няма високо поставено виме отзад и да няма къси цицки; Предполагам, че това е грешка при превода – “да няма високо поставено виме отзад”. Желателно е вимето да е високопоставено отзад – това дава допълнителен обем и предпазва вимето от провисване. Дългите цицки също не са желателни. При избора на бикове дължината на цицките трябва да е нормална, т.е. при линейната оценка този показател да е на “0”.
  Американският фермер се учудва защо в България няма кръстоски между млекодайни породи, ама щеше да е още по-учуден, ако беше разбрал, че преработвателите в България не плащат за произведеното количество протеин и мазнини. За каква селекция по тези показатели в България можем да говорим, след като никой не плаща за резултатите.

 2. То и ние се учудваме от всички тия глупости които ни карат да вършиме

 3. Преди години, ДАНОН беше въвел система за плащане с бонуси и доста мандри я копираха в различни вариации. Днес, доколкото знам нокой не плаща бонуси, а и как да плаща след като пробите за качеството на млякото са грижа на фермерите – по закон!!!
  Та нека и фермери и бюрократи се замислят защо у нас (в България) все не се получава!? – Е! Няма как каруцата да изтегли коня?- Нали?
  Иначе това, което е написано си е така, но там в Америка-та. Дори виждам много подобрени неща от преди 15-20 години. Но най- се е запазила цената на млякото (базовата де)! Макар да имам съмнения, че не е изчислена правилно и предполагам, че реалното число е 0,75 $/кг. И там, да добавя, цената на млякото е за 100 паунда = 48.4 кг. Доста изчисления се правят, за да се преобразува в нашите мерни единици… и един американец определено не може да ги направи на прима виста.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here