Телето става юница

0

До скоро, след отбиването на телетата за разплод, сякаш смятахме, че те вече са големи, и ще ги храним с какво да е,  и ще чакаме да станат на 16-17 месеца и да ги заплождаме.
Нещата обаче не стоят така, и много говедовъди след метода проба-грешка минаха от другата страна и започнаха да полагат много добри грижи за юниците си и съответно резултатите не закъсняват. Юниците започнаха по-бързо да растат след положените добри грижи при отглеждането, съответно да влизат в разплодна възраст по-рано, и съответно да се  заплождат и от там влизането им в основно стадо.

Веднага след това идва и  другата беда, че по-рано отелените юници, не навършили 24 месечна възраст, са извън закона и се смятат едва ли не като престъпници, поне така ги третират сегашните Наредби.

За това имаме отделна статия.
Какво съветват бразилските експерти, по отноше
ние отглеждането на младите разплодни животни.
Не
подценявайте Бразилия. Там не играят само футбол. През последните години там се поставят основите на модерното говедовъдство.

Има няколко начина за производството на млечни юници. Сред тях са колективните системи на отглеждане, които могат да бъдат по двойки или групи, които са широко използвани сега. Колективните системи за отглеждане на телета са разнообразни, но някои от правилата са общи за всички. 

Кои са тези правила, сигурно ги знаете, сега бразилските експерти ще ви ги припомнят. Въпросът е да се прилагат във фермата.
Конкуренция между юници – Много е важно да се мисли за конкуренцията между юниците, във всякакъв вид колективна развъдна система, включително как да се осигури мляко, храна и фураж, пространство. Що се отнася до конкуренцията на бутилката или биберона, е необходимо да се осигури достъп на всички животни, за да могат да погълнат планираното количество мляко. Същото важи и за осигуряването на концентрирани храни или пространство.

Тип хранилки – Кое е по-добро, осигуряването на фуражи ръчно или автоматично в системите за колективно отглеждане на телета? Няма единичен отговор на този въпрос, тъй като той ще зависи от вида на внедрената система. За избора на една от двете, помислете за предимствата и недостатъците им.

Автоматични хранилки – Ползи. Намалява количеството работа;  Изхранването на млякото става с повече посещения на поилката за деня
Автоматични хранилки – Недостатъци.Трудност при почистване. Необходими са първоначални инвестиции. 

Вентилация

Вентилацията е съществен фактор за осигуряване на здравето на юниците в колективните развъдни системи. Общата препоръка е да има 10 въздушни промени в околната среда на час. Идеалното е, ако има естествена вентилация, но ако това не е възможно, е необходимо да се инсталират механични вентилационни системи, за да се избегне замърсяване на въздуха, което ще навреди на здравето на телетата. 

Охлаждането е  от съществено значение, и трябва да се вземе предвид при колективна система за отглеждане на телетата, независимо от нейните характеристики. Това е с цел да се предотврати страданието на животните от топлинен стрес. Използвайте водни охлаждащи системи.

Сухи легла Много е важно телета да спят и лежат на суха постеля. Това може да проверите с простия “тест за коляното”, при който човек коленичи на леглото и ако панталоните му са се намокрили или замърсени с кал е сигнал за мокро легло. Това е от съществено значение за всеки тип колективна система за отглеждане на телета. 

Пространство При колективните системи за отглеждане на телета препоръката е всяко теле да има пространство от поне 3 квадратни метра зона за почивка. 

Размер на групата Размерът на групата юници трябва да бъде предвиден предварително. Не трябва да имате групи, съдържащи 100-дневни стари животни и новородени животни.
В допълнение, колкото по-малка е групата
и е на близка възраст, толкова по-сходно е управлението по отношение на индивидуалното управление на телетата. Групи от 2 до 3 животни, имат много малки разлики в управлението по отношение на индивидуалното управление и имат много добри резултати. По-големите групи животни също се нуждаят от по-голяма грижа и могат да работят добре, докато всичко се прави правилно. Това трябва да се обмисли и планира според всеки отделен случай. 

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here