Асоциацията на Абърдийн Ангус

1

Председателят на новосформираната Браншова камара на месодайното животновъдство г-н Георги Андонов много точно представи първите стъпки на камарата, започвайки от въвеждане на стандарт за месото. Лошото е, че според него, от обработваното говеждо месо, само 6% е от висок клас. Още по-лошото е, че от тези 6% много малък е дела на нашето месо.

Сега ще ви разкажем какви са изненадите, които подготвя за своите членове  асоциацията на Абърдийните в Румъния.

През тази есен ще се открие първият център за тестване на бици в Румъния, който ще бъде собственост 100% на земеделските производители. Освен това, ще бъде открит център за директни покупки на всичко необходимо на фермерите за производството.

“Започнахме от генетичната страна, чувствахме, че трябва да се възползваме от биковете за разплод. Мисля, че сме първата асоциация в страната, която закупи ферма от ликвидатор със собствени средства, където започнахме да инвестираме за създаването на първия център за тестване на бикове в Румъния, който ще бъде финализиран след приключването на ремонтите през есента. Това ще бъде център за отглеждане на бикове. Биковете, които ще купуваме, ще са  родени в най-добрите ни ферми. Ще ги тестираме в този център, където ще се развиват при същите условия на хранене и климатични условия, при които се отглеждат връстниците им. Ще бъде направена селекция, ще има йерархия и  асоциацията ще предлага за продажба най-ценните бикове, получени от развъдната програма, за която получаваме финансиране. Станцията е 100% собственост на земеделските производители, в сдружението всъщност са фермерите” – казва председателя на асоциацията.

  Инвестициите на Асоциацията на Абърдийн Ангус в румънското животновъдство няма да спрат дотук. В допълнение към този център за тестване на биковете, членовете на асоциацията също планират да създадат център за търговия, който да помогне на фермерите да продават животните си на справедлива цена.

“Вторият етап, който ще започне скоро, и ние сме обещали пред Общото събрание на земеделските производители, е че ще намерим решения и ще създадем първият център за обществени поръчки – тук дребните земеделски стопани ще могат да донесат своите животни, йерархизирани по категории, оценени от независим класификатор, претеглени, класифицирани по класове, по групи, в отделни клетки, които ще се продават на купувачи, търговци и др.

При пълна прозрачност, земеделският производител ще получава подходяща цена. Това е новото предизвикателство на Асоциацията на Абърдийн Ангус. Ние бихме предпочели тази втора ферма да бъде разположена близо до центъра на биците, от логистична гледна точка. Най-важното е фермерите да разберат, че едно цвете не прави пролет, а силата на преговорите водени от името на мнозинството предава нещо друго”Казва друг представител на асоциацията.

Днес можем да кажем, че във всичките 41 окръга на страната се отглеждат животни от породата Абърдийн Ангус, така че, имаме активни земеделски производители във всички окръзи на страната. Това означава, че тази порода се адаптира много добре на цялата територия на Румъния. Много добре знаете, че напоследък породите за месо са започнали да  навлизат в говедовъдството ни и мнозина се опитват да направят този преход от мляко на месо, но също така и да използват ефективно пасищата, особено в трансилванския басейн, където преди няколко години се казваше, че кравата става мит. Днес в Трансилвания не говорим за мит, а за реалност, която обединява стотици фермери. Преди седем години, Асоциацията имаше 3-4 земеделски стопани, а днес говорим за над 930 активни земеделски производители, развъдчици на Абърдийн Ангус-допълва член на асоциацията.

 Проведената изложба на Абърдиинпреди няколко дни е била посетена от над 10 000 любители на Ангуса.

1 КОМЕНТАР

  1. Асоциацията да купува бици за депо? Не! Как тогава ще се мотивира конкуренцията и създаването на осъзнати нуклеуси?!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here