ДДС СТАВКАТА НА ХРАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИТЕ СТРАНИ ОТ ЕВРОПА

1

ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ НАПРАВИХА ТОВА,

което ние не успяхме, въпреки исканията на бизнеса от години. За пореден път гласът на бизнеса е глас в пустиня.

България е единствената страна в ЕС, а и в цяла Европа, където няма диференцирано ДДС за храните. Бизнесът многократно е поставял въпроса за намаляване ДДС на храните, …… министър Горанов отговаря на депутатско питане по темата, като обръщаме специално внимание на част от отговора:
– „България се е възползвала вече от правото за две намалявания на ДДС съгласно Европейска директива и то е:

  • с намалена данъчна ставка от 9% се облага настаняването, предоставяно в хотели и
    подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани;
  • с нулева данъчна ставка се облагат само изрично посочените в Закона за данък върху добавената стойност доставки”

За храните, които са ежедневна необходимост, липсва диференцирана ставка. ЗАЩО?За пореден път, нашите съседи постъпиха по-мъдро:

В Гърция намаляват ДДС: 13% за храните, 6% – за енергията. Мерките включват и връщане на 13-ата пенсия.

Намален е ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава “Ефимерида тон синдактон”.

Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи.

От 24 на 13 процента се намалява ДДС за 56 категории основни храни и в общественото хранене, с изключение на алкохолните питиета, безалкохолните и топлите напитки.

От 13 на 6 процента е намалението на ДДС върху електроенергията, природния газ и отоплението, пише БТА.

Мерките, които предприе гръцкото правителство, които освен намаляването на ДДС включват и възстановяване на 13-ата пенсия, се посрещат резервирано от кредиторите на Гърция от еврозоната, които се опасяват, че те могат да застрашат ангажиментите на страната за първичен бюджетен излишък. Източник: dnes.bg

В Румъния ДДС за земеделските продукти става 5%.Това ще улесни достъпът на  румънците до тях. Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на днешното си заседание извънредно постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9 на 5 процента за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес.

”Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5 процента за доставката на тези категории храни – съответно планински,
екологични, традиционни продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни”, заяви Дънчила в началото на правителственото заседание.

Миналата седмица Аджерпрес съобщи, че намаляването на ДДС от 9 на 5 процента на традиционните и биопродукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи (еврото се разменя за 4,76 леи) през следващите четири години, като спадът на приходите се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г., пише БТА.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1 процента от пълнолетните хора са били затлъстели през
2014 г. в сравнение със 7,9 процента през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19 процента, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9 процента (за храни, лекарства, протези, ортопедични
продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване) и 5 процента (за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други).

По публикацията работи: Елка Василева
Източник: dnes.bg

материала е взет от списание “Месо” бр.11


1 КОМЕНТАР

  1. Те затова са там, за да ни доят! И ние като тъпи крави им пускаме. Защо да го намаляват?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here