Чудото Беларус

0

По време на т.н „Млечна олимпиада“ проведена в края на май, представителят на Беларус – Алексей Богданов заяви:
– До 2030 г. Беларус ще произвежда 12 милиона тона мляко /ние – България – в момента произвеждаме под 1 млн. кг мляко годишно/, Беларус е шестата страна в Европа по количество произведено краве мляко. И предизвикателството сега за нас се  нарича  Русия. Но за мен е по-важно да осигурим продоволствената задоволеност на собствените си пазари, и едва след това да изграждаме стратегия за износ на продукти за трети страни. Факт е, че млякото е продукт от първа необходимост за храната на хората, и затова  първо трябва да се интересуваме от самозадоволяването на нашата страна и едва тогава да мислим за износа в чужбина.

До 2030 г. Беларус ще произведе 12 милиона тона мляко – тази цифра досега не звучеше реално, но това показват статистическите изчисления на нашите служби.

В Република Беларус днес млечното стадо наброява 1,5 милиона броя животни, със средна производителност от 5000 кг и общо производство от 7.4 млн. тона мляко годишно. Чрез увеличаване на производството в съответствие с програмата за развитие с нарастване от 3.4%  годишно, до 2030 г. ние ще достигнем желаната граница. Интересното е, че нашето животновъдство наистина не се нуждае от нищо по-съществено, за да направим това, освен да подобрим качеството на работа с животните.

За това, ключовите критерии са: управление на стадото, правилно хранене, осигуряване на здравето на животните. Генетичният потенциал да позволява да се достигнат цифрите от 10 хил. кг мляко за животно на година и като се има предвид, че почти всички ферми са модернизирани, ние само трябва да се грижим за животните и доходността ще расте.

За едни мечтите са изпълнени, и работата по тяхната реализация носи удоволствие.
Други още продължават да мечтаем…..

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here