Животновъд на годината – кога ще имаме и у нас?

3

Животновъдството е най-нормалната професия  за мъжа, така казва говедовъда Софокъл Филипидис, определен за животновъд на годината  за Гърция.

Тук трябва да си зададем въпроса, кой е нашия български животновъд на годината. Обикновено тези награди се дават на фирми, в повечето случаи не произвеждащи а обслужващи животновъдството.
Другата крайност е наградата да отиде в някои мастит аграрен бизнесмен. Тези хора имат също своите заслуги, но нека да бъдат класирани в други класации.
Къде са и партиите, които обещават бляскаво бъдеще на младите и тези, които искат да се върнат на село и да се заемат с животновъдство. Защо те не направят една класация за малките–големи животновъди.

Значи говорим за семеен бизнес, за връщане на масите в селото и в същото време величаем големите. Не е най-важното бизнесмена на годината да даде една вечеря, по важното е отрудения животновъд да получи малка-голяма статуетка на победител животновъд за годината.

Така се прави не само в Гърция, животновъд на годината за Германия е фермер отглеждащ 120 крави, сега ще се връчи и наградата в Холандия и там носителя ще отглежда стотина крави.

Понеже ние си нямаме такъв призьор ще ви запознаем с 36-годишният Софокъл Филипидис от Серес, който е отличен като е  най-добър животновъд на Гърция.

Семейството на Софокал Филипидис се занимава с отглеждане на крави от 1990 г. Тогава баща му съзрял бъдеще в тази дейност за семейството  и децата. Въпреки това, синът Софокъл най-напред учи и работи нещо, което няма връзка с животновъдството.

Сега във фермата се отглеждат над сто 100 крави, чисто млечна ферма и производството е само мляко. Както всички гърци, фермера е и политик, добре запознат със ситуацията в Гърция и в своето изказване, не говори за постигнатото във фермата, а най-вече за ситуацията в Гърция, която не е по-различна както и у нас.

Ние, държавата и банките …

 „ Проблемът, с който се сблъскваме в нашия бизнес, като цяло, е основно начинът, по който държавата разбира този бизнес. Тя  гледа почти както банките го гледат. Тя не е “повярвала” на нашата работа и не разбирам защо. Докато ние “вярваме” много в това което  правим. А какво правим? Отглеждаме добитъка си без помощта на държаватаВсички инвестиции се правят на нашия гръб “

Инвестиции като „отговор“

Софокъл Филипидис е направил значителни инвестиции през последните години, за да модернизира своето стопанство, с цел да се адаптира към начина, по който функционира модерната система за животновъдство, търсейки свои собствени методи, за да я направи по-гъвкава.
Неслучайно неговата ферма е обект на посещение на десетки гръцки и чужди колеги, за да оценят и удостоверят високото ниво на млекопроизводство. Повечето са малки фермери, които искат да направят следващата крачка. Това означава, че те си вярват. Как се чувства той по отношение на европейските си колеги говедовъди.
Ние следим работата  на холандския, белгийския и германския селекционер.  Информация от тях идва лесно, актуализирането от интернет също е лесно.  Въпросът е да се адаптира тази информация към нашата собствена страна и собствената ни експлоатация – засега има относителна трудност,

Според фермера, съвременното животновъдство работи с различни модели на експлоатация, вариращи от малкия семеен бизнес до малкия и среден размер и голямото предприятие с вертикално производство, както и кооперативната форма.

Накрая Филипидис казва и няколко думи за мандрите
– „Ролята им е разбира се е важна, но ако нямаше такива  като нас,  може би не бихме ги  обсъждали сега.  Как може да се развие една мандра, ако няма производители до нея? Те трябва да са пакет. – казва той усмихнат.

 

 

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here