Първите – трябва да се знаят от всички

0

Съвсем правилно, Пловдивския аграрен университет да връчи наградата за иновации в животновъдството за тази година, на Георги Мутафчиев. Браво на момчето за разработения от него проект, за производство на биосурватка от козе мляко. Млякото се произвежда в семейната му ферма. Такива отличия трябва да има повече.

Например в Англия такива награди се дават за Земеделски ученик на годината, за иноватори в говедовъдството, овцевъдството, за земеделски работник на годината, селскостопански герой и още няколко категории.
Ние се задоволяваме с тази награда за младежите, наградите на ИАСРЖ за зооинженер на годината, където обаче достъпът е ограничен, а оттам и за голямата наградата за фермер на годината.

Ето кои са Иноватор  на млякото на годината за Англия.
Това го пишем, да се види, че и у нас има много такива животновъди, които могат да заслужат подобни призове. Те правят същото, като тези англичани, може би дори и по-добре.

 Джони и Дълси Крикмор

Подменят отглежданите от тях крави с такива от породата Монбелиард. Това води до предлагането на продажба на сурово мляко от Fen Farm и производството на всепризнато сирене и масло. Експертите твърдят, че тяхното сирене отговаря на единственото традиционно сирене Brie-de-Meaux, което се произвежда само  в Обединеното кралство и се доставя в цяла Великобритания, Европа и Азия, в престижни търговски обекти като Harrods и Fortnums, както и чрез онлайн продажби.

Фермера-говедовъд е производител от четвърто поколение. Джони Крикмор, който вече оглавява семейната ферма, още през  2011 г. открива млекомат за сурово мляко, за да добави стойност към основния си продукт.
Първоначално купува крави Монбелиард от френските Алпи през 2012 г., и днес половината от кравите му, на брой 300, са чистопородни. Целта е да бъдат  на 100% в бъдеще само от тази порода.
Произвежданото мляко в семейната ферма е от изключително високо качество – 8000 литра от крава, при 3,5% протеин и почти 4% млечни мазнини. Млякото е носител и на Капа казейн.

Отелването е програмирано, като става през есенните и пролетните месеци. Ясно е, че за да се постигнат такива резултати, в дажбата влизат само качествени фуражи. Редицата ключови инвестиции включват нов обор, навеси за телетата, навес за хранене и разширение на дворовете.

Понастоящем, към фермата  се изгражда нов цех за сирене, за да се улесни преработката на увеличеното  производство на мляко. Освен това, бизнесът се присъединява към схемата за търговия на дребно, след като опознава потенциала на пазара за доставка на храна.

„Искахме да премахнем средните хора /разбирай междинните звена, у нас им казваме прекупвачи/ във веригата на доставки, да създадем собствена марка и да създадем нещо уникално, което сега имаме. Продажбите продължават да растат и ние имаме по-голям контрол над определянето на цената за нашия продукт. Това е много обещаващо за нас.” казва Джони.

В перспектива техният 10-годишен план включва още едно стадо млекодайни крави в друга ферма и производството на второ уникално сирене.

Съдиите казаха за Джони и Дълси: Вие сте са прогресивни млекопроизводители. Които винаги са се  стремили да добавят стойност към млякото си според собствените си условия и те управляват печеливш и креативен млекопроизводствен бизнес. Виждайки вашата дългосрочна визия, динамиката с която работите, на всички ни става ясно, че вие вече  не само гледате, но и смело крачите към бъдещето.

След като спечели, Джони и Дълси казаха: „Иновациите са от ключово значение за нашия млекопроизводствен бизнес и ние ще продължим да откриваме нови начини за работа. Баща ми винаги ми казваше, ако стоиш неподвижно, просто ще се върнеш назад. Има моменти, когато млекопроизводителите са преминали през трудни времена, но трябва да останат уверени в себе си и да вярват, че могат да го направят.”


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here