2 част: Представяме ви – американския фермер Реймънд Дидерих

0

В първата част на материала

1 част: Представяме ви – американския фермер Реймънд Дидерих

той ни разказа всичко за фермата си. След като приключи, започнаха и въпросите.
Това се случи на организираната преди няколко седмици в Арбанаси от CRI България конференция.

Разбира се, първия въпрос, който му зададоха нашите фермери, беше за цената на млякото. За тяхна изненада на този въпрос той не можа да отговори точно.
– “При нас цената се формира от няколко показателя. Най-напред има основна цена от 37 американски цента. Колкото повече мляко продадеш, толкова по-голяма е премията. Следват бонусите, ако си коректен по отношение на качеството. Премията за соматик е най-голяма,  когато той е под 200 000 клетки. Следват премия за ниско микробно число, премия за протеин.”
На въпроса  – нещо по-специално при отглеждането на животните? – той отговори така: – вече, ви казах, че обора ми е десет редов. Осветлението работи 14 часа дневно. Намалиш ли осветлението, като време и продукцията пада. За леглата също ви разказах. Двойно камерни с вода. През лятото пускаме студена вода в дюшеците за да е хладно на кравите. На всеки четири часа задействат скреперните лопати за почистване на подовете. Да ви кажа ли и за една моя малка тайна. Сега използваме за връзване на лопатите найлонови въжета. По-здрави са от оригиналните и струват два пъти по-евтино.
Доенето става от роботи. Програмирани са кравата да влиза средно 2.6 пъти в робота. Високо млечните крави имат достъп от четири пъти, а кравите които се пресушават по 1.6 пъти дневно.  Купихме един робот за 250 000 долара, а сега плащаме само сервиза. Единият от синовете ми се специализира по поддръжката на роботите и той се занимава с това”.

На въпроса на г-н Владимиров от Варна – Какво ще направите ако сега ти откраднат роботите, Реймънд отговори без да се замисли – ами продавам фермата и кравите и спирам. Човека беше разбрал ползата от тях.

На въпроса на г-н Михайлов от Сливен – колко мексиканеца работят във фермата ви. (само да припомним, във фермата се отглеждат 540 крави и 500 млади животни), отговора бе – само един. Във фермата работят всичко на всичко четирима човека. Един мексиканец, който влиза първи във фермата. Обхожда стадото, да види дали не се е случило нещо през нощта. След това започва да храни и почиства при малките телета и така минава и върши работа при всичките категории животни. Той си отива към два часа следобяд. Работи по 70 часа седмично и получава заплата от 35 000 долара годишно. Него го сменя едно момиче, което идва в 14 часа на работа. То повтаря неговите функции и работи до 9 часа вечерта. Единият ми син идва на фермата в 9 часа сутринта и се занимава с подготовката на фуража за изхранване, след това го раздава на кравите. Следва проверка на млечните роботи и робота, който почиства хранителната пътека и накрая скреперните лопати и торта. Той, както казах е специализиран за работа с роботи. Усвоил е на 90% както се казва занаята. За тежките случаи викаме сервиз, който до един час е на фермата. Вторият ми син е мениджъра на фермата. Той идва най-късно на работа, но през това време е свършил няколко административни задачи. Той води книгите, преговаря с контрагентите, дава идеите и всичко друго, характерно за един управител. Аз се появявам най-късно. Нали съм човека с парите. Предавам своя опит, правя „разузнаване“ какво се случва в нашия сектор и др.
По въпроса с осеменяването, когато бях много малък, по средата на петдесетте години – имахме бик. Случи се така, че го откраднаха и единствената алтернатива беше да викаме техника по изкуствено осеменяване. От тогава в нашата ферма, кравите се заплождат само по изкуствен начин. Сега работим със сексирана сперма от Джерсей. Причината е, че кръстоските имат по-малки разходи с над 3% в сравнение с млечните породи и 0.5% смъртност при ражданията. Освен това, за мъжките от тази порода, единственият начин да се отървеш от тях е  да ги продадеш. А знаете ние фермерите не сме много от дашните”.
Последва и въпроса на Янка Стефанова – каква е съдбата на телетата.
Оставяме най-доброто, разбира се, това което кажат селекционерите от организацията. Там се намесват и резултатите от геномната оценка. Останалите телета се продават. Това при нас става на търг. В определения ден носим новородените телета, които не искаме да отглеждаме. За мъжко телета Джерсей, получаваш сумата от пет долара и то ако имаш късмет. Месодайните, могат да достигнат 250 долара. Холщайна се въртят от 50 до 100 долара, така, че в крайна сметка, за всички продадени телета, може да вземеш средно по 50 долара. Но като извадиш разходите сумата, става 30 долара за теле.
По отношение на сервиза за роботите и техниката, няма никакъв проблем. До един час екипите са дошли, все едно, че се си обадил на 911.
Осеменяването го извършва специалист, не исках ние да се занимаваме с него, все пак по-специална работа е.
Аз успявам, защото просто изпреварвам времето. Така беше с осеменяването, така се получава сега и с роботите. И само да допълня. Не си мислете, че съм имал кой знае каква държавна подкрепа“.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here