В полски вариант – кравите “Пенка”

0

Мястото на събитието е село Цехечице – Полша. Решава се съдбата на 185 крави.  Тези животни са били собственост на частен фермер от селото, който ги оставил  на самоотглеждане в природата преди осем  години. От 2011 г на тези животни не са правени никакви ветеринарни изследвания и съответно интервенции с ваксини. Всъщност броят на животните в началото е бил десетина, но с годините заедно с телетата днес вече техният брой е 185 крави.
След като стадото се разраснало, то започнало да атакува близките край селото засадени площи и съответно да ги унищожава. Селяните подават жалба срещу собственика и той получава присъда – няма право да отглежда животни в продължение на три години.

Преди известно време, ветеринарната служба излезе с Решение, животните  да бъдат убити и заслона, в който са стояли животните, да бъде изгорен. Посочената причина е, че стадото не е било изследвано от години, и следователно представлява опасност за здравето на други животни. Министерството на земеделието във Варшава, вече е осигурило около 80 000 евро за процедурата.

Случаят изправи активистите за правата на животните на нокти. Те използват всяка възможност да спасят добитъка.  Дори са писали до Папа Франциск и Белия дом във Вашингтон, съобщава регионален вестник. Организацията  “Ковчег за животни” също е започнала дискусия в социалните мрежи. Последва и решението на съда, животните да бъдат умъртвени.

Поради голямата обществена реакция и шума по медиите, се наложило и намесата  на лидера на управляващата партия Ярослав Качински.

Аз се намесих, защото не е нужно да настоявате, че трябва да се спасят тези крави“, казва политика. – Известно е в цяла Полша, че  Качински не е женен и няма деца, той живее в апартамент с двете си котки.  – Помощта за кравите е въпрос на човечност и въпрос на отношение на нашето правителство към хората, които обичат животните“.

В крайна сметка засега животните се отглеждат стационарно и им се търси ферма в която да бъдат изолирани.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here