1 част: В защита на животните

0

Най-важната цел на една медия, е да дава  информация. Информация, не само за днешния ден. Той, денят щом е започнал, ще свърши без и да разберем.
Най-важното е да се даде информация за това, какво ще се случи утре, какво ще стане след една седмица, а най-добре след една година.

От известно време се опитваме да подскажем, че идва ново предизвикателство, за всички които отглеждат животни – били те любимци, за производство или за спорт. В момента, по света се разраства дейността на неправителствените организации, които работят в защита на животните. Организации, които са добре скроени, разполагат с паричен ресурс, а щом имаш пари и най-добрите адвокати работят за тебе.
Исканията на тези организации не граничат с нереалното.
Напротив.
Исканията им за хуманно отношение към животните, са правилни и за това и държавата започва да отделя доста средства, за да помогне животновъдите да си вкарат в ред фермите.
Молете се само да ни ви дойде проверка от тези организации. Проверките на ДФЗ, БАБХ, НАП и другите контролни органи, ще ви се сторят като следобедна закуска. Освен юридическата сила, тези организации имат и пропагандна.

Зад стените на млечната промишленост са неща, за които повечето хора нямат и представа. В рекламите не се казва, че млякото (киселото и прясното), сиренето и другите млечни продукти, са получени в резултат на трайно изнасилване, насилие и поробване върху животните. Знаете ли, че повечето хора мислят, че кравите произвеждат само мляко? И че вимето им може да се пръсне, ако не вземем млякото от тях? Глупости. Кравата произвежда кърма, за да  нахрани роденото от нея теле. По същата причина, както човека и всеки друг бозайник. Кърмата се произвежда в тялото на майката, само преди и след раждането на бебето.

Така че, за да може кравата да произвежда кърма, тя трябва първо да бъде заплодена. Виждалили сте зелена поляна и на нея  весел бик и засмяна крава, като пътувате. Не, няма и да видите. Кравите се оплождат изкуствено. Просто се взема семето на бика и се вкарва с метален инструмент във вагината на кравата. След това, от ректума на кравата, изваждате екскрементите с ръка и масажирате матката, за да увеличите всмукването на спермата.

Това е болезнено и стресиращо, и как се нарича в човешкия свят? Изнасилване? Или е нещо друго? Така че, за да се гарантира производството на кърма (имайте предвид, че търговците никога не казват “майчино” мляко, за да се избегнат нежелани асоциации), ще “изнасилваме” кравата, докато не забременее. А всичко, което трябва да направим, е да изчакаме телето да се роди.

Преди и след раждането на телето в тялото на кравата започва естественото производство на кърма. Добре, имахме нужда от това. Вимето се пълни. Млякото трябва да е за телето. Но ние искаме да продаваме това мляко. Телетата в стопанствата са принудително взети от майките им веднага след раждането, така че, вместо тях на вимето  се поставят доилни апарати.

Насилственото отделяне на бебето от майката, причинява едновременно изключителен стрес и страх и на двете, които кравата преживява многократно през целия си живот. Но връзката между майката и бебето е най-силната връзка в природата, особено при бозайниците. Има случаи, когато кравите търсят телетата си. Напускат стадото и го търсят на километри.

Причината, поради която телетата се вземат толкова бързо, се наричат ​​”хуманна”, защото след няколко дни бебето ще има много по-силна връзка с майката, а по-късно разделянето ще бъде още по-стресиращо.
След отделянето, телетата отиват в боксове, по-малки от 3 квадратни метра за два месеца. Там те се хранят със силно концентриран изкуствен заместител.  Телето, често получават тази храна в кофичка, така че, те имат неудовлетворен смукателен рефлекс. След това преминават към твърда храна (четири месеца по-рано от колкото трябва да е), но концентрираните гранули често причиняват проблеми с храносмилането, остра диария и инфекции.
Телетата, които би трябвало да пият майчиното мляко 16 пъти на ден, се хранят само два пъти на ден и то с млекозаместител.

Източник: michal.skrabalek

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here