Говедовъдни новини – 120 секунди

1

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете  за да сте актуални са само 120 секунди!


ХОЛАНДИЯ: Открита е най-голямата ферма  за отглеждане на насекоми  с цел получаване на протеини. Експертите виждат насекомите като храна за животните. Компанията планира да произвежда протеини за хранене на около 5 милиона броя риба сьомга годишно. Ще се работи на принципа на кръговата икономика: остатъците от растителна храна се преработват в храни за насекоми, а насекомите образуват богати на протеини суровини за хранене на животни. В ЕС фуражите от насекоми се допускат само в рибовъдството и в хранително-вкусовата промишленост. Очаква се обаче, че в близко бъдеще те ще бъдат разрешени в свиневъдството и птицевъдството.


ФРАНЦИЯ: Кметът на малко френско село, бил уморен от оплакванията на почиващите жители от издаваните  звуци от селскостопанските  животни и дори от биенето на камбаната в малката селска църква. Затова реагирал светкавично и внесъл искане до Парламента, тези звуци  да станат национално културно наследство на страната. Също така този кмет е публикувал отворено писмо до жителите с градския произход, напомняйки им в саркастична форма, че “яйцата не растат по дърветата”.


РУСИЯ: Компанията ”Damate Group” преди няколко дни откри  най-голямото предприятие за преработка на пуйки в Европа, създадено с държавна подкрепа, с цел това   да допринесе значително за развитието на домашното птицевъдство и за укрепването на експортния потенциал на тази индустрия. ”Damate Group” е най-големият производител на пуешко месо в Русия. В началото на  2020 г. е планирано от отглежданите пуйки,  доставката  в кланицата за година да е  155 хил. т/живо тегло. Групата изнася този продукт от 2015 г. и има разрешителни за снабдяване на страните от Европейския съюз, Евразийския икономически съюз, Азия и Африка.


РУСИЯ: “Miratorg Group” съобщава за увеличаване на кравите от  породата Абърдийн-Ангус до 265,900  глави. Ключовият елемент в производствената верига на проекта е майчиното стадо с висока генетика, което осигурява животни за угояване, клане и преработка, както и ремонтни юници. Тази година земеделското стопанство планира да получи повече от 234 хиляди телета, което ще е в повече с  21%  отколкото през 2018 година. Работата по размножаване на добитъка се извършва в съответствие с високите стандарти на ветеринарен контрол, което гарантира отглеждането на здрави животни и в резултат на това високото качество на крайния продукт.


ШВЕЙЦАРИЯ: През 2018 г., според Швейцарската асоциация на фермерите (SBV), 11,530 тона или 9,6% от производство на говеждо месо е получено от угоени мъжки телета с тегло над 400 кг. През 2008 г. е това месо е само 7266 тона. За десет години количеството се увеличи с 59%. Тези телета  се угояват предимно на пасищата  и консумират основно груби фуражи. Увеличението показва нарастващото значение на отглеждането на крави с бозаещи телета и паша.


СВЯТ: В световен мащаб срещу незаконната търговия с диви животни, властите на различни държави са спасили повече от 4400 живи от вида влечуги. Дванадесет души са арестувани в Италия и Испания и бяха идентифицирани повече от 200 заподозрени. Полицията е  конфискувала 2703 сухоземни и морски костенурки, 1059 змии, 512 гущери  и 20 крокодили и алигатори.


ГЕРМАНИЯ: Готовността да се инвестира сред млекопроизводителите в Германия очевидно се е увеличила значително напоследък.  Поне така показват  междинните резултати от телефонни проучвания след около 2000 интервюта. Например, делът на млекопроизводителите, които желаят да инвестират в оборудване за доене, е нараснал от 6,4% на 9,1%. През предходните години той е съответно 7.4% и 7.5%. От сегашната инвестиционна готовност, 63,5% заявяват, че искат да купят доилен робот, а 16,3% заявяват, че имат помещение за доене на рибена кост.

Повече немски млекопроизводители също планират планове за обновяване: Тук делът нарасна от едва 2.5% през 2018 г. до 3.5%, което е почти обратно на нивото от 2017 г., когато 3.8% са имали планове за обновяване. От друга страна, по-малко компании планират да строят нови сгради, а именно 5,9%, в сравнение с 6,6% през 2018 г. През миналата година обаче този дял се е увеличил значително с 1,6 процентни пункта.


АНГЛИЯ: Учените от института Quadram в Норфолк, Великобритания, са разработили тест, който е в състояние лесно да идентифицира разликите между млякото от биволското и кравето мляко. Тестът може също да докаже с какъв вид мляко е било приготвено сиренето. Първото изпитване на теста показал, че в много ресторанти и пицарии продават храна и пици, които теоретично са моцарела, но в действителност те съдържат моцарела от  краве мляко. Както е известно, биволското мляко има по-висока цена от кравето и също така е известно, че моцарелата от биволи трябва да се приготвя само от биволско мляко без никакви други примеси.

 


1 КОМЕНТАР

  1. АБЕ НЕЩАСТНИЦИ ЗАЩО НЕ СЕ РАЗХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ДА ПОКАЖЕТЕ НА ЕС БЪЛГАРСКИЯТ РЕЗИЛ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО.НЯМА ДА ГО СТОРИТЕ ЗАЩОТО ТАКА ВИ Е НАРЕДИЛ ЗОРОВ. ПАРИТЕ КОИТО ГИ ПОЛУЧАВАТЕ НЕ СА ДА НИ ОТВАРЯТЕ ОЧИТЕ ДО КЪДЕ СМЕ ГО ЗАКЪСАЛИ А ДА НИ БУДАЛКАТЕ ДО ПЪЛНОТО ЛИКВИДИРАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here