(+18) – 2 част: В защита на животните

1

Условия на живот

Ако едно женско теле стане юница, то е обречено на същата съдба, както и майка му – ще трябва да изтърпи робство, изнасилване и кланица. Мъжките телета попадат в месната промишленост много по-рано, защото са ú безполезни, а месото им е известно с необичайния си вкус. Междувременно кравите живеят в много малко пространство, което често им пречи да се вървят, да се разхождат или да стоят удобно. Резултатът е много слаба мускулна маса и много заболявания, които трябва да бъдат потиснати от синтетична диета, пълна с химия и антибиотици. Телетата са заклани, изчезнали на възраст от няколко месеца. По време на живота си те могат да видят слънчева светлина само по пътя си към кланицата.

Цикъла на раждане – лактация – раждането се повтаря, докато метаболизмът, черният дроб и матката се повредят от претоварване.
Същото се случва и с вимето – машината за доене не прощава на цицките и самото виме. Животните се свиват, но докато са физически и психически способни да раждат телета и да произвеждат мляко остават в обора. Кравите са с възможност да имат продължителност на живота до 25 години, а всъщност живеят само от четири до пет години в големите  стопанства.
Това е следствие от условията, в които живеят – стрес, почти нулево жилищно пространство на бетонния под и в собствените им изпражнения, наранявания, евтина храна пълна с антибиотици и хормони. Този живот прави кравата податлива на заболявания – главно мастит, инфекция на вимето, която се среща в една от всеки три  крави. Следват заболяванията на копитата. Същите се разяждат от урината и фекалиите. Хормоните и антибиотиците също работят против здравата крава.

Съществува и болезненото премахване на роговете.

В някои ферми обаче кравите имат още по-лоши условия на отглеждане. Документирани са  огромен брой случаи на физическо увреждане, биене, ритане, прилагане на електрически шокове,  рязане на опашката. Следващите жестоки операции са кастрирането на мъжките телета, номерирането и обезроговяването.
източник:michal.skrabalek

 

1 КОМЕНТАР

  1. тези хора са за трепане не за затвор не вярвам в български ферми това да се случва никой нормален фермер не би позволил такава гадост ако това се случи в нашата ферма тоя ще го влача като телето

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here