Производството на мляко – 01.01- 30.04.2019 г

4

Стрижбата на овцете и цената на млякото са най-злободневните теми в животновъдството. Е, към тях може да прикрепим вече и липсата на работна ръка.

Какво показват данните за първите четири месеца, по отношение на количеството добито мляко. Като цяло, кризата (поради голямото засушаване през миналата година), през последните месеци, вече е преодоляна от европейските животновъди  и  през март и април вече произвеждат повече мляко, отколкото през същия период на миналата година.

Какво става у нас. В един друг анализ, по отношение броят на отглежданите животни в едно стопанство, ви казахме, че без стратегия, тактика и бой, фермерите сами разбраха, че цифрата 50 крави в стопанство, не може да донесе никакви доходи и затова единствено расте броят на фермите отглеждащи над 100 крави.
От началото на годината са пуснали кепенците доста малки млечни ферми. Може би най-важната причина е ниската производителност на труда. Преди няколко дни, четохме едно интервю с един фермер. Ами как да му излезе сметката. Човека гледа 50 месодайни крави и 500 месодайни овце – майки със седем работника. Ами той направо е фалирал. И колкото субсидии да му дават, резултата ще е винаги негативен.

Така че, първият извод е окрупняване на фермите,  или чисто семейна ферма с висока средна производителност на животните.

Да се коментира производството на мляко, е все едно да гледаш в тавана. Единствената информация която има, това е за преработеното мляко от мандрите. Вътре в него влиза и внесеното мляко. Ако приемем, че внесените количества мляко са малки, какво показват цифрите.

В мандрите е влязло през април тази година – 213 939 т мляко – краве, овче, козе и биволско. Това е с 4498 т по-малко в сравнение същия период за миналата година. Обработеното краве мляко е 206 228 т, което е с 4110 т по-малко в сравнение с миналата година.
Единственото радостно нещо е, че през април е обработено с 3000 т повече  краве мляко в сравнение с март. Но в сравнение с април миналата година, имаме намаление с 1000 т.
Средното ни дневна преработка на краве мляко е 1923 т, което е по-малко от дневното производството на руския холдинг Еко Нива (което е 2000 т).

За май и април резултатите вероятно ще са подобни или малко надолу. Има няколко фактора за това. Климата – необичаен за животните и затрудняващ  фермерите да си организират правилното хранене и прибиране на груби фуражи, ако имат.

 Ваксинирането. Както му е реда и тази година се закъсня и на много места ще се ваксинират животните при високи температури. Имаме вече и потърпевши наши фермери – аборти и намаление на млеконадоя. Човекът ще си търси правата за пропуснати ползи.

Третото е преструктурирането, което си върви безшумно по селата. Доста ферми в момента са на кръстопът – да закриват или да минават на другия бряг – месодайното.

То и този бряг не е постлан с карамфили. Ако някой си мисли, че ще се пише месодаен, и ще си гледа млечни крави, и по някакви начини ще продава млякото, просто трябва да забрави. Вероятно от новия период ще се въведе румънската система – майки с бозаещи телета се заплождат само с бици от определени месодайни породи. Получаваш субсидия, ако имаш месодайно теле и бик със сертификат.

В този сектор мляко, има и още една загадка. Как става така, че има 245 000 крави записани като млечни, които се отглеждат в 19 000 стопанства, и в същото време в модул мляко участват само 3000 ферми с около 150 000 бр крави. Другите къде са, в нелегалност ли са. Ако е така, защо получават  помощи за мляко. Следва и въпросът къде е тяхното  мляко, ако го продават,  внасят ли ДДС и още нещо за тази продукция.

Втория извод е, че къщичката наречена “сектор мляко” си е направо колиба. От цялата работа потърпевши са редовните производители, и ако те решат да се откажат, със сигурност няма да имаме мляко. Имаме вече и такива.

За първите четири месеца т.г. е произведено 7711 т  овче, козе, биволско, може би и магарешко /вече имаме такава ферма /, което е с 388 т по-малко от произведеното за същия период на миналата година.
Повече от половината – 4577 т от тазгодишното мляко е произведено през април. Наистина обидно малко са тези 7711 тона производство на мляко. Това са 64 т мляко на ден произведени от над 11000 биволици, един милион овце, над 200 000 кози и 200 магарета. /Само да не се прави забележка, че тези животни се доят периодично и сега им започва силата. Справките за минали години не показват това/.  Ако направим сметката, ще се окаже, че всеки получен и продаден литър овче мляко, се субсидира с повече от един лев. Ако направим другата сметка -по 70 кг мляко от млечна контролирана овца трябва да се произведе най-малко 21000 т само овче мляко.

Трети извод – и трите въдства – биволи, овце и кози се блъскат в някакъв казан, и всеки си е намерил нишата и успява да оцелее.
Въпросът е докога.
Засега тези организации само искат. Каквото поискат им се дава /до някъде/, идва обаче време за отчитане на резултати. Обществото ще иска тонове произведена продукция, а НАП – ДДС и 10%.

За магарешката ферма не се притеснявайте. Там килограм сирене се продава за близо 1000 долара.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Михаил Михайлов

Анализа не е по поръчка и не е платен.

Михаил Михайлов

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ако този анализ не е платен,то тогава в Западна Европа са на грешен път и трябва час по-скоро да четат анализите на нашите велики умове “АКУЛИ”

  2. Изначално е сгрешена схемата на субсидира е. Тези от които зависи да променят нещата също го знаят, но явно не им отърва. Трябва да се измисли субсидиране на продукция, не на глава

  3. Направо си е платен това е сигорно.Незнам от кога вносното мляко е Българско.Много и от тези с по над сто ще приключат есента

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here