Честит рожден ден проф. Кръстанов

0

Не си мислете, че сме закъснели с представянето на професор Живко Кръстанов. Просто, искахме да съчетаем това с рождения ден на професора, който е днес.

Пожелаваме му от наше име и от името на  хилядите говедовъди,  да бъде все така работоспособен и да помага на нашето говедовъдство, което отново е на стартова линия.
Да бъде здрав още много години и се радва на внучката си.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ПРОФЕСОРЕ

Само преди няколко дни, професора ни изненада с материала

Българското млечно говедовъдство в ерата на геномната селекция

В екип с доцент Теодора Ангелова, успяха да повдигнат завесата, зад която се крие така нашумялата напоследък геномна селекция. С думи прости и на български, тези които прочетоха статията, разбраха, че не е толкова сложно и неизпълнимо. Статията бе оценена и на международно ниво положително, защото  вече е крайно необходимо да даде старт на геномната селекция у нас.
Също поздрави и  за екипа и от нас и нашите читатели.

Всъщност кой е професор Живко Кръстанов.
Роден в Димитровград. Завършил Тракийският университет специалност „Зооинженерство“. Съвсем нормално за времето си – средата на осемдесетте години на миналия век, като повечето студенти е трябвало по разрпределение да започне трудовата си кариера. Две години работи като зооинженер на ферма към АПК Мъглиж, където в практиката се сблъсква с говедовъдството, което след това става негово призвание, неговият живот. Следват три години работа в Станцията за трансплантация на ембриони. Малко преди големите промени в нашето животновъдство -1989 г, професор Кръстанов започва работа в Земеделски институт – гр. Стара Загора. Логично – попада в секция „Говедовъдство“. Изключително тежък сектор. За сметка на това, пък получава много знания и опит от известните  на цяла България говедовъди – Христо Съртмаджиев и Кръстанов. Те бяха и най-добрите, както по технологиите, така и по развъждането на Българското кафяво говедо. Всъщност  института беше и „родилния” дом на тази порода.

Новото време, както се каза, даде тласък на младите. Професорът успя за кратък срок от време, да създаде методика за производството на бици, да организира тестажа на дъщерите, а също и да обучи най-добрите специалисти за извършването на линейната оценка. Математическия модел на всичко това беше пак негово дело.

След този бурен старт, всичко останало сякаш си идва на мястото. Следват  докторските титли – няма как, пак темата е кафявото говедо – „Генетични и икономически фактори при развъждането на Кафявото говедо у нас”, професура през 2010 г.

С титлите идват и длъжностите – директор на ЗИ-Стара Загора, директор на Института по животновъдство-Костинброд, Национален координатор на състоянието на генетичните ресурси към ФАО, Завеждащ секция: „Развъждане и технологии в говедовъдството” към ЗИ – Стара Загора.

За този период, професора е дал на нашето животновъдство :
Научни статии:  – 128
Научно-популярно статии и монографии: 10
Участия в научно-приложни семинари и програми за обучение – 58
Моделни технологични решения в животновъдството приложени и реализирани по проекти по програмите за развитие на селските райони в България – 48

Софтуер за национално оценяване на генетичната стойност говедата за мляко в България по продуктивни и линейно описателни признаци по „Модел на Животното”
Система за линейно описание на типа в млеченото говедовъдство
Повече от 12 развъдни програми на развъдни организации
Технология за индивидуална оценка на скоростта на коагулиране и твърдоста на коагулума при говеда, биволи овце и кози

Смятаме, че направеното от професор Кръстанов е много и той съвсем заслужено се нарежда до нашите най-добри професори и учени по животновъдство с които ви запознаваме в рубриката „Нашите професори, нашите учени”

Още веднъж, да вдигнем чаши и поздравим професора за рождения му ден.

Наздраве професор Кръстанов!

Екипът на  Govedovd.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР