Класическата музика – увеличава млеконадоят

0

От няколко години в Русия се работи по създаването на високопродуктивно млечно говедовъдство. За целта се дават доста държавни пари, но пък на няколко месеца, най-отговорните хора в страната, събират животновъдите и дори им дърпат ушите когато се наложи. В Беларус например, само за това, че Министър председателя е констатирал в една ферма голяма мръсотия, хвръкна главата на високопоставен служител.

Резултати – мляко и телета  разбира се има. В стремежа си, кравите да имат всичко, руснаците внедряват и слушането на класическа музика.

В доилната зала на животновъдния комплекс “РОТА-АГРО Благовещение” е завършена инсталацията на звуковото оборудване. Това съобщи министърът на земеделието и храните на Московска област Андрей Разин.

„Три пъти на ден, по време на доенето, в една от най-добрите ферми в московския регион, ще звучи музика. Сега се избира репертоарът, предпочитание ще се дава на класиците – произведенията на Моцарт, Вивалди, Бетовен”  – казва министър Андрей Разин.

Според управляващата ферма – Маргарита Захарова, музиката действа благоприятно на  животните, дори само защото тя потиска чуждите шумове, които предизвикват стрес – а това е шума от  оборудването. Ако включите хармонична, тиха мелодия по време на доене, кравата ще се чувства спокойна и комфортна. Значи нейният поток от мляко ще се увеличи. Според експерти музикалният съпровод на процеса на доене може да увеличи добива на мляко с 4-5% .

Според министъра обаче музиката не е достатъчна за високи резултати.

„Фактори като генетика, жилищни условия, правилна грижа и балансирано хранене, влияят главно на производителността на кравите. Само спазването на тези условия позволява тази ферма да бъде сред лидерите по млекопроизводство в региона” допълва Андрей Разин.

Млечен комплекс „РОТА-АГРО Благовещение” е един от най-големите млекопроизводители в Русия. Във фермата се отглеждат около 4 хиляди крави от високопродуктивни млечни породи. Производственият капацитет е повече от 50 хиляди литра мляко на ден. Компанията е една от първите в региона, която започна да внедрява съвременни технологии в говедовъдството.

(Източник:официалният сайт на Министерството на земеделието и храните на Московска област).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here