Говорят специалистите – д-р Даниел Атанасов

0

Д-р Даниел Атанасов – роден в Сливен, завършил ветеринарна медицина в Тракийски университет в Стара Загора, получил закалка, опит и допълнителни знания – три години в Шотландска говедовъдна ферма и една година, пак в говедовъдна ферма, но в Англия.

През 2014 г започва работа в познатата на всички “Геномика” ООД – Сливен, като специалист по всичко свързано с репродукцията на животните. През годините, сблъсквайки се с реалностите по фермите, вече може да се каже, че е добър селекционер, развъдчик, технолог и диетолог.
Обърнахме се към д-р Атанасов с един, единствен въпрос –

Govedovad.com: – Разкажете какво включват вашите професионални задължения.

-Д-р Атанасов – не искам да ви подвеждам, знаете, че най-важната дейност на фирмата – е търговската. Докато стигнем до нея, трябваше да свършим много работа. От опит вече зная, че свършиш ли си пред-варителната работа, така както трябва, след това да направиш контрола, когато трябва и то качествено, то търговията си върви сама. Към това искам да прибавя и отношението на нашите клиенти – изключително лоялни фермери във всяко едно отношение – от справките до плащането.
Няма ли предварителна подготовка за последната фаза от нашата дейност – осеменяването, нещата не винаги се получават. Когато почнах работа към фирмата, си представях, че ще бъда дето се казва един търговец на сперма. Живота обаче показа съвсем друго. На терена, повечето животновъди са знаещи и можещи. Много от тях имат наблюдение върху работата на най-добрите в Европа, други са посетили Уйсконси – млечният щат на САЩ. Така че, на фермата не можеш да отидеш неподготвен. Просто трябва да знаеш много и да го правиш, в противен случай оставаш извън борда.

В какво се включва в подготовката за започване на работата.
Подхода е различен за т.н големи ферми – за нас над 100 крави и за по-малките.  Какво правя в големите ферми. Първото нещо е да огледам стадото и да се запозная с кондицията на животните, нивото на селекцията по екстериор и разбира се, недостатъците, които се виждат на пръв поглед.

След това искам списък от фермера, с всички данни за всяко животно – дата на раждане, майка, баща, баща на майката. Всяка допълнителна информация за даденото животно е от плюс – продуктивност, екстериорна  оценка, качество на млякото и др. Следва определянето на бика, с който трябва да осеменим кравата. Номер едно в тази операция е да не се допусни голяма степен на инбридинг. Стихииния инбридинг, който не го виждаме, витае около нас и заема все по-голямо място в генетиката на животните.
Последствията – падане на продуктивността и аномалии на всякакво ниво. Все пак трябва да се знае, че поне 90% от действащите бици /при Холщайна/ са от две генеалогични линии, някои се лъжат, че като купуват от различни фирми и държави, и няма да има родство. Разбира се, че това не е така. Станциите за ИО са различни, но генетиката еднаква.

След, като списъците са готови, определяме поне три признака, по които трябва да работим за подобряването им. Определяме ги заедно с фермера. Следвайки световните тенденции, се мъча да налагам бици с нисък брой соматични клетки в млякото и висока продължителност на живот.
Следва определянето на биците. Аз избирам най-подходящите разплодници за коригиране на недостатъците. Обсъждаме ги съвместно с фермера и си ги подреждаме по степен за важност за дадената ферма. Така готовата информация за кравите и биците, с които искаме да заплождаме, изпращаме го до немския сървар, в който работи програмата. В нея има информация за всички бици по света, които са минали всички тестове и са признати от Интербул.
Освен това, на всеки четири месеца, след излизането на новите развъдни стойности, информацията се актуализира. Машината разбърква информацията и след няколко минути получаваме случния план на нашия компютър. Ако биците не са съвместими с женските, съгласно дадените параметри, техните имена са оцветени в червено, което означава, че не са подходящи за използване.
За да бъде още по-достоверен случния план, от няколко години нашата фирма “Геномика” извършва и екстериорна оценка на животните във фермата. Имаме специалист -д-р Маргита Григорова, завършила специален курс в тази връзка в Германия. В началото, правим оценка на всички животни, а след това, само на скоро отелените юници. Тази информация е изключително ценна и я използваме за коригиране постановката на вимената, на краката и др.
При големите ферми, също при желание на фермера, оказвам помощ и при определяне дажбата на животните. Има програма за хранене, използваме немска лаборатория за окачествяване на фуражите. Разбира се, че ползвам помощта на нашия специалист по хранене при „тежките” случаи.

Подхода при малките ферми не е кой знае колко по-различен. Разликата е, че там се стремим да работим две години с един бик и един заместител.
Всъщност позната схема отминалото.
Редът е следния – визуално запознаване със стадото, информация за животните, информация с кои бици е работено през последните десетина години, обсъждане на разплодника и избор. След това, за сигурност ползваме помощта на програмата за да проверим нивото на инбридинг и готово. Но на практика не е така просто, както звучи. За да се стигна до тази увереност, по отношение на биците ми бяха необходим и пет години да направя линейната структура на породите Симентал – млечен, Монбилярд, Джерсей, Кафяво говедо и разбира се – Холщайн. Докато за Холщайна се знаеше всичко, за другите породи беше доста трудно. Сега вече допълвам само с новите бици. Всъщност, тези кръвни линии – така им казват в Англия, тук казваме линейна структура, са буквара на селекционера. Редовно отделям време да се запозная с новите бици. Те, както знаете, след геномният бум, вече всеки ден се появяват нови бици.

Ако незнаеш всичко за биците, каква селекция ще правиш, какво ще осеменяваш. Аз ако съм един фермер, преди да допусна селекционера или търговеца на сперма, най-напред ще го изпитам за биците.

В дейността на фирмата влиза и услуга по репродукцията.
От а до я за този процес.
В големите ферми, където си имат ветеринарни лекари, заедно с тях обсъждаме тези въпроси. Всъщност на разположение съм на фермерите непрекъснато през денонощието. Някой обаче да не си помисли, че това не се плаща. Както му е реда всяка услуга съгласно ценника и договора с фермера, се заплаща. Но, трябва да ви кажа, изпълняваш ли си поетите ангажименти на 110 процента, има ли прогрес във фермата, спечелил ли си доверието на фермера, няма проблем с плащането. Например при изготвянето на случния план, нашата фирма плаща на сървара, това фермерите например не го знаят, това е един, макар и малък бонус за тях.

Всичко това, за което ви разказах не може да стане за една или две години. Трябва много работа и то работа с резултат. Смятам, че съм си свършил перфектно работата, когато фермера ми каже: докторе, определяй биците, прави ми схемите за разгонване, направи ми дажбите. 

Мисля, че ви казах, всичко за моята работа. Доволен съм, най-вече когато чуя последното изречение от фермера, а те станаха доста.

Редакционният екип на  Govedovad.com поздравява д-р Атанасов със свършеното от него и с пожелания, още повече фермери да казват горното изречение.

З.а. – преди десетина години, бяхме на посещение в немска, семейна говедовъдна ферма със стотина крави. На въпроса ни, как фермера се справя със заплождането на кравите, селекцията, храненето, той отговори.: –  Аз съм член на един кооператив и имаме специалист, който ми прави случният план, наблюдава младите животни, доставя ми сперма, защото аз имам курс за осеменяване на кравите. Имам му пълно доверие. Плащам си редовно таксата за тази услуга. В началото на годината, пием по един шнапс и му казвам – не те знам какво ще правиш, но искам догодина от 8200 кг мляко, средната ми млечност да стане 8400 кг. Работата от мене, другото от тебе.”

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here