Цена на суровото мляко- април 2019 г

4

Най-злободневната тема в животновъдството – това са цените на продукцията. През последните месеци, имаме криза в цената на кравето мляко. Всъщност, кризата важи за цялата общност.
Цената на млякото се формира от много фактори. Именно изолирането или намаляването на действието на негативните фактори ще доведат и до по-висока цена. Един от тях е сухото мляко.
Стокираните 400 000 т сухо мляко уж помогнаха за спиране намаление цените надолу, преди две години, когато се изкупиха големи количества сурово мляко за преработка. Положителния ефект от стокирането за момента, обаче имаше и обратния ефект. Докато това мляко беше на склад и се разпродаваше на цени от 120-130 евро за 100 кг, съвсем нормално цената на суровото мляко остана ниска.

В момента, световните анализатори непрекъснато се мъчат да ни убедят, че млякото ще става все по-търсено, азиатците започват да консумират сирене и кашкавал, същото важи и за Африка. Въпреки тези бляскави перспективи, цената в целия ЕС падна от началото на годината.

Какви са котировките за месец юни.
Обикновено ние се позоваваме на мощната компания FrieslandCampina, която дава една от най-високите цени в Европа.

За месец юни компанията гарантира цена от 35,75 евро за 100 кг мляко. Тази цена има гарантирано увеличение от 0.50 евро в сравнение с гарантираната цена от миналия месец (35.25 евро). Очакванията са цените на суровото мляко да останат относително стабилни през следващия период.
Гарантираната цена се отнася за 100 килограма мляко с протеиново съдържание от 3,47%, съдържание на мазнини 4,41% и съдържание на лактоза 4,51% и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 800 000 кг мляко годишно или 2000 кг дневно.
В информацията има и едно интересно изречение – всеки месец гарантираната цена се основава на публикуваните цени на млякото на референтните компании.

Цената на биологичното мляко се понижава с 1,25 евро в сравнение с биологичната гарантирана цена от последния месец (48,50 евро), включително корекция надолу от 0,55 евро, поради надценяването на цените на млякото от биологични ферми от референтните компании. Гарантирана цена се прилага за 100 кг мляко с 3,47% протеин, 4,41% мазнина и 4,51% лактоза и е без ДДС. Посочените суми се отнасят за средната годишна доставка на 600 000 кг мляко.

През месец май, средната изкупна цена на суровото мляко в Европа е 34.11 цента за кг. Това е с 0.03 цента по-малко от април. В сравнение с декември 2018 г, сега цената е по-ниска с 1.43 цента, а за България е един цент.
През април у нас, за килограм мляко се е получавало по по 59 стотинки.

Говорейки за цените на млякото, искаме за пореден път да обясним, че средната цена в информацията, се формира не на средната цена за всяка ферма, а от предаденото количество мляко, умножено по продажната цена за всяка ферма, а тя е различна. Тези суми се събират и делят на общото изкупено мляко. Така се получава средната цена на суровото мляко за страната.

Традиционно, най-висока е изкупната цена на суровото мляко в Кипър – 57.60 евро за 100 кг мляко, следва Малта – 45.55 евро, Италия – 39.07 евро и Гърция – с 38.29 евро. Ние сме си с нашите 29,95 цента за килограм. По-зле от нас са Литва – 27.56 евро и Латвия – 29.57 евро. Румънците вземат в момента по-добра цена от нас, но имат и бонус от 17 евро за един тон предадено мляко.

Дали тази средна цена от 59 стотинки /29.95цента/ за килограм мляко е достатъчна или не, никой не може да каже. Няма себестойност, няма индекс на цената при производството на сурово мляко.

Индексът е създаден, за да намали нестабилността и да увеличи предвидимостта на пазара на млечни продукти. Той се изчислява с помощта на икономическо-математически модел за оценка на промените в производствените разходи на суровото мляко и основните разходи. Вземайки се в предвид този индекс, в работата на производителите и млечните предприятия, ще има положителен ефект върху икономическата устойчивост.
Освен това, при определени условия, държавата може да включи някои инструменти за регулирането на пазара.
Така че, каква е истинската цена на млякото в момента, никой не знае.

Наши проучвания показват, че цената се движи от 0.50 до 0.75 лева за кг. Има доста изказвания от фермери, че цената му била 0.40 лева.
Много пъти в такива случаи се оказва, че фермата не участва в “Модул мляко” или не е одобрена за млечна ферма по изискванията. Всички, тези изпълнения водят само до едно – намаляват цената на млякото и на фермери, които са редовни.
Съвсем нормално е, тези, които произвеждат по-големи количества мляко, да получават и по-висока цена. Качеството на млякото също оказва влияние на цената. Не може за мляко с масленост малко над три процента да се искат 70 стотинки, просто няма кой да ги даде.
Разбира се, че има и много ощетени ферми – били разположени в райони, в които има малко мандри, или са в отдалечени селища.

Сравнението за цената на млякото с шише минерална вода, не топли никой. Трябва нов подход за определянето на цената на млякото, нови инструменти и схеми за подпомагане и строг контрол при преработката на млякото.
Ако това не се случи час по скоро, просто млековозите по пътищата ще изчезнат.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

4 КОМЕНТАРИ

  1. спокойно… затова ке изграждат химически заводи за производство но сухо мляко…. ще има за целия свят….затова и цената пада….

  2. Учените хора съсипаха света цените на млякото падат а те лъжат ли лъжат Целта е да ликвидират всичко родно Не е далеч деня в който масово фермите ще фалират без това работим под себестойност

  3. Млековозите няма да изчезнат,те ще доставят минерална вода на фермерите за бутилиране!!!

  4. 40 бр.крави септември ликвидирам при тази цена на млякото.животновъди стига .престанете да субсидирате .зоров…мандрите на тая държава мляко не й трябва има сухо.има комисионни …..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here