Ветеринарните специалисти изчезват

8

Оказа се, че не само в България е проблем да си намериш добър ветеринарен специалист за фермата. Вероятно, младите специалисти имат свои причини да не приемат предизвикателството на ветеринарната професия.
В случая ветеринар на ферма или на селски район.
Да кажем, че за България не е толкова фатално. Животните намаляват ежегодно, фермите също. Оказва се обаче, че страни със силно семейно животновъдство в селата, като Австрия, Швейцария и др., също чувстват липсата на ветеринарни специалисти.

В момента в Австрия работят 3100 ветеринарни лекари. Около една трета от тях са в животновъдството, като по-голямата част от тях работят в домашни и малки практики. Ветеринарната камара се страхува, че броя на лекарите намалява. Икономическите условия също са критикувани. Тарифите за обслужване също са увеличени от един месец с 13,5%, което пък нагнетява напрежение у фермерите.

Ветеринарната професия става все по-женска. Въпреки това, по-малко и по-малко ветеринарни лекари навлизат в големи практики. 

Докато професията на ветеринарния лекар е била доминирана от мъже до 1990-та години, делът на жените рязко се е увеличил през последните години. През 2017 г. вече 58% от ветеринарните лекари са били жени, а 80% от завършилите ветеринарна медицина са жени. Въпреки това, ветеринарните лекари сред лицата на свободна практика и сред животните, все още са под средните стойности.

От приблизително 150 завършили годишно, само около половината работят като ветеринарни лекари. Интересно е какъв процент от нашите специалисти завършващи двата ветеринари факултета отиват да работят във фермите.

Според австрийската камара на ветеринарните лекари ветеринарите посочват причината за това, че работното място не е привлекателно.
„Нашата професия е загрижена за предстоящата вълна от пенсиониране и по-специално за трудностите при набирането на ветеринарни лекари в селските и слабо развитите региони. Според данните от проучването, поради относително високата възраст, на много от практикуващите лекари, през следващите 5 до 10 години се очаква  да се появи голям брой пенсионери сред работещите.

Източник: Bayer

 

8 КОМЕНТАРИ

  1. Последният пирон, в ковчега на ветеринарната гилдия, заби доктор Мирослав Найденов. Неговото недоносче БАБХ, беше “Върхът на Айсберга”.

  2. Така е професията е тежка,мръсна и непривлекателна!Особено ако обслужваш ферми с едри и дребни преживни!Изгледайте една две серии от американския филм”невероятния д-р Пол.Въпреки резервите ми към него там е отразено на 100/битието на ветеринар с голяма практика във фермерски регион!Новите поколения не желаят такъв начин на живот,така че в световен мащаб кризата ще се задълбочава и тая категория специалисти прогресивно ще намалява във времето!

  3. Как да има практикуващи ветеринарни като администрацията, която поглъща кадрите е по-многобройна от животните? Втора опция-кабинет за кучета и котки в градовете.
    Скриване или докладване на това

  4. Сега ветеринарните лекари правят груминг и подстрижки на кучета и котки, за което взимат 5 пъти повече пари….

  5. Непривлекателната работна среда както за лекаря, така и за семейството му, не е малък фактор. Да не говорим за заплащането тук в нашата мила родина.Фруг фактор е „фермера”, има някои от тях дето си мислят, че като ти дава някаква заплата и си длъжен едва ли не да чистиш и в къщата му.

  6. И в САЩ и Канада има голям глад за ветеринари, не е само в Европа. Още един вет.мед. факултет трябва май…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here