Амброзия – глоба 10 000 лева

0

Земеделските производители в Румъния, които до  30 юни, не са предприели всички необходими мерки, за да унищожат Амброзията, рискуват да бъдат глобени до 10 000лева. Според действащото законодателство, всички земеделски стопани са длъжни да предприемат мерки за унищожаване на амброзията, плевел, който обикновено расте по пътищата и по полетата. Собствениците на земя, управители на пътища, железопътни линии, канали, езера, напоителни системи и рибарници са задължени да работят за предотвратяване, контрол и унищожаване на плевелите Амброзия, научно известна като Ambrosia artemisiifolia, за да се избегне разпространението на инвазивната растителност”, се казва в Закон 62/2018.

Дейностите по унищожаването на Амброзията трябва да приключат до 30.06.2019 г. След тази дата ситуацията се променя, а онези, които не спазват закона, ще получат яки глоби.

Амброзия – врагът с нежно име

За какво се сещате, когато чуете името Амброзия? За чудодейната храна, която дарявала боговете с безсмъртие? Или за безбройните ресторанти “Амброзия” по Черноморието?
Внимание!
Защото това име е вече синоним на опасност!

Броят на жертвите й са вече милиони. Това са предимно хора, податливи на алергии, страдащи най-често от обичайната сенна хрема. Надеждите им, че с края на пролетта ще дойде и краят на мъките им, се оказва пълна илюзия. Проблеми с дишането, стигащи до астма, тежко главоболие, неистов сърбеж, който може да доведе до полуда, силно зачервени очи и най-вече необичайният за тези оплаквания сезон – краят на юли та чак до късна есен. Всички тези симптоми са сигнал за това, че наоколо расте добре прикрит враг с нежното име “Амброзия”.

Агресивният плевел

Става дума за плевел, чийто цветен прашец е най-агресивния в света. Минимално количество от него в един кубически метър въздух е достатъчен, за да предизвика силни алергични реакции не само в хората, но и у някои животни, като конете например. Освен това семената на амброзията са невероятно издържливи и продуктивни. Те могат да се размножават в продължение на цели 40 години, при това със светкавична скорост.

Най-добрият и най-сигурен начин за борба срещу агресивното растение е изкореняването му.
“Един от отличителните й белези са листата, които приличат на дивия пелин. Трябва обаче да се погледнат от долната им страна. При дивия пелин те са сиво-бели, докато при амброзията – зелени. Растението било пренесено в Европа още през Втората световна война. Предполага се, че днес то се разпространява най-вече чрез храната за птици, която представлява смес от различни видове семена.

Проблемът е в това, че амброзията е плевелът на глобализацията – семената му са не само лесно преносими, но и се разпространяват с преноса на почва при все по-голямото количество строежи или пък чрез бунищата.

Затова изкорененият плевел не бива да попада в кофата за биологична смет, а в боклука, който подлежи на изгаряне.
Според някои американски експерти силното разпространение на агресивното растение е в пряка връзка с глобалното затопляне и увеличеното съдържание на въглероден двуокис в атмосферата”.

/ източник :dw.com/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here