Индия изпреварва Китай

2

Хегемонията на Китай, като държава с най-голямо население, вероятно ще продължи до 2027 г. Това се цитира в последния доклад на ООН, за населението на света.
В момента Индия държи едно първо място – по най-голям добив на мляко. Китайците пък са на първо място в света по производство на свинско месо.

Понастоящем населението на Китай и Индия е около 37% от общото световно население, което сега е около 7,7 млрд. души. Около 1,4 милиарда души  живеят в Китай и 1,3 милиарда в Индия.

Но до 2027 г., според доклада на ООН за населението, публикуван на 18 юни, повече хора ще живеят в Индия, отколкото в Китай, а до 2050 г. се очаква разликата да се увеличи още повече.

Между 2019 и 2050 г. се “Очаква  населението в световен мащаб да намалее с поне 1% в 55 страни или региони”, се казва в доклад на ООН. Това се дължи главно на ниската раждаемост и в някои случаи на високото ниво на емиграция”.

Докладът прогнозира, че до 2050 г. цялото население на планетата ще бъде 9,7 милиарда души, което е невероятно голямо увеличение само за един век.

Пет години след основаването на ООН през 1950 г. населението на света е само 2,6 милиарда.

Нигерия ще стане третата по големина страна с приблизително 733 милиона души. Което ще бъде повече от САЩ и американците ще заемат едва четвърто място с население от 434 милиона. Пакистан ще остане петата по големина страна в света по население.

Повече от половината от очакваното глобално население до 2050 г. ще бъде групирано само в девет страни, се казва в доклада: Индия, Китай, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

Основните световни тенденции, включват свиване на населението, безпрецедентно застаряване поради увеличената продължителност на живота и намаляване на различията между богатите и бедните страни.

CNN

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Циганите са във разтеж, във всички държави. Боже ще имали и разтеж на Българската нация.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here