Комарите и кърлежите тръгнаха на Север

0

Изменението на климата позволи на тропическите комари да проникнат на север. Това увеличава риска от патогени като денга, чикунгуня или вируси от Западен Нил. В това вече се уверихме и ние, че е така, след като през страната премина, като на парад Нодуларния дерматит и продължи на Север.
Миналата година с очите си видяхме инвазия на кърлежи в едно пасище и съответно върху животните / Бургаска област/ със стотици върху едно животно. Използва се и американския начин за борба с кърлежите – една хоризонтална греда, на височина и опираща се на гърба на преминаващите под нея животни /става дума за едногодишни телета/, обвита в дунапрен и силно напоен с дезифектанта. Телетата се насочваха да минат под гредата, съответно дунапрена с дезифектанта се търкаше по гръбнака и готово – няма прокари, няма ковбой, няма викове и псувни.

Преди няколко дни приключи работа на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID) в Амстердам. Изводите, които се направиха след неговият край:
– Болести, които се предават от комари или кърлежи, могат да се появят по-често в Европа през следващите десетилетия. Като причини за това, изследователите споменават в съобщението на конгреса наред с другото, изменението на климата и нарастващата глобализация. Тези промени позволяват на комарите и кърлежите да получат достъп до нови местообитания в Европа.

Комарите са като италианската мафия.
Убиваш един и после цялата фамилия идва да ти отмъсти.

През последните десет години е имало огнища на денга във Франция и Хърватия, малария в Гърция, Чикунгуня в Италия и Франция и треска от Западен Нил в голяма част от Южна и Централна Европа. Само през 2018 г. в държавите-членки на ЕС са регистрирани повече от 1500 случая на това заболяване.

Така или иначе, през настоящата година, вече и в Централна Европа се почувства осезаемо присъствието на кърлежите. Само преди месец, в кантона Вале, Швейцария, едно стадо овце е нападнато от кърлежи и собственика е констатирал по 300 кърлежа върху животно. Такова нещо не беше виждал никой в този район, дори и ветеринарния лекар.

Десет дни след като овцете са излезли на пасището, фермера открива много животни, които лежат апатично в тревата. По корема и краката на овцете кърлежите са висели “като грозде”. Осемнадесет агнета вече били умрели на пасището. Други не оцеляват въпреки незабавното лечение в обора. Като цяло, атаката на кърлежи убива 24 агнета и една  овца. Според фермера, само най-силните агнета са оцелели.

Умрелите животни имали бели лигавици, което показва анемия. Освен това, засегнатите овце са имали проблеми с кръвообращението, многократно са били в безсъзнание и са се сринали. Земеделският производител все още не знае дали ще може отново да използва засегнатите 1,5 хектара пасище, към това се прибавят загубите (без разходите за лечение и храна) възлизащи на около 6000 франка.

Кърлежите и други насекоми (като комарите) се възползват от по-топлите температури, които стават норма в много държави в Северна Европа благодарение на изменението на климата. Така те могат да се развиват по-бързо и да изграждат по-големи популации, увеличавайки риска от предаване на (тропически) болести. В допълнение, тези насекоми ще  презимуват в Централна и Северна Европа.

Денга – инфекция, причинена от вируса денга, който се предава от комари. Позната също и като „трошаща костите“ треска тъй като причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат

Чикунгуня е арбовирусна инфекция при хората. Вирусът е от род Alphavirus и се пренася от комари предимно от род Aedes.

 

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here