Ще пием сурово мляко, след студена обработка

0

В Австралия суровото мляко се появява на рафтовете на магазините, не се подлага на топлинна обработка, но се счита за безопасно.

На Зеления континент (както и в много други страни) продажбата на сурово мляко за консумация от човека се смята за незаконна. С други думи, няма Наредба 26, няма купено от производител. Техните Закони, казват, че млякото съдър-жа микроорганизми, които могат да причинят сериозни заболявания. Въпреки тези крути мерки, очаква се в най-скоро време по рафтовете на магазините да се появи мляко, което не е минало топлинна обработка.

Австралийската Фирма “Произведено от крава”  възнамерява да произвежда и продава “студено пресовано” сурово мляко, като алтернатива на конвенционалните пастьоризирани такива. Служителите на компанията вече са получили разрешение да продават такъв продукт от Службата, отговаряща за хранителните продукти в щата Нов Южен Уелс. Според шефа на компанията, “доброто управление на стадото, технологията на доене, която отговаря на всички хигиенни стандарти, както и методите за студено пресоване, позволяват суровото мляко да бъде напълно безопасно за консумация и предлагано на рафтовете в супермаркетите.”

Студеното пресоване на млякото, е изкуствено увеличаване на налягането в него. Естественият продукт се свива с около 15% за няколко минути, за да се отстранят вредните микроорганизми. Цената на такова мляко, според производителите, няма да надвишава пет австралийски долара за бутилка от 750 милилитра.

Млечната компания, която ще обработва, чрез пресоване на суровото мляко, говори за своя продукт като за сурово мляко, което след необичайната  стерилизация запазва всички хранителни вещества и витамини (като А, В1, В2, В12), които обикновено се унищожават при висока температура. Най-малко от тях се съдържат в стерилизираното мляко по традиционния начин, малко повече в пастьоризирано мляко, така че, продуктът на австралийците е може би най-полезен в това отношение. Последното обаче ще бъде известно след тестването, което сега се провежда.

По-рано учени съобщаваха, че млякото е вредно, ако се пие в големи количества, и че кафето и виното са по-здравословни от млякото. Друг мит  също е развенчан от изследователите: Оказа се, че замяната на маслото с растителни мазнини, не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания .

Въвеждането на тази революционна технология ще увеличи износа на мляко и ще намали разходите за транспортирането му, поради дългият срок на годност на продукта. За потребителя иновациите ще означават по-ниски разходи, тъй като цената на такова мляко ще бъде значително по-ниска от цената на свръх пастеризираното мляко.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here