“Геномика” оод / Каталог на разплодниците – история

0

В началото на всяка година,  говедовъдите по света получават едно лъскаво списание с много картинки на бици и юници, графики, думички написани на английски и още куп цифри и коефициенти.

Обикновено заглавието на това специално „книжле” е Катлог на биците за еди коя си година. Думичките на английски всяка година се множат и много от говедовъдите се объркват и не знаят коя думичка и цифра е най-полезна за фермата.
Разбира се, че вече има много добри менажери и консултанти в това отношение, които се мъчат да обяснят всичко на фермера. Това са експертите работещи във фирмите разпространители на сперма, специалистите на Развъдните говедовъдни асоциации и научните работници.

Въпреки това, неяснотите остават много и фирма “ГЕНОМКА” ООД-Сливен, чрез страниците на сайта на govedovad.com си е поставила за целq да внесе яснота по отношение на техния Каталог. Така че, в продължение на няколко материала, експертаът на “ГЕНОМИКА” – д-р Маргита Христова-Григорова ще ви запознае с тънкостите на четенето на Каталога.

Както му е реда, при такива презентации има и увод и затова Михаил Михайлов от НСГБ  и дългогодишен директор на Станцията за изкуствено осеменяване – гр. Сливен прави такъв.

Михаил Михайлов – “ГЕНОМИКА” ООД – Сливен, наистина си е поставила една благородна задача, да разясни на говедовъдите как се чете каталога им, какво се крие зад цифрите и картинките.
Понеже без история не може бих искал да се върна малко назад.
Предполагам, че много от сегашното поколение говедовъди не знаят, че през седемдесетте години на миналия век в нашата страна е имало над 15 работещи Станции за изкуствено осеменяване. В тях се отглеждаха стотици бици, в началото наше производство, а по-късно се увеличи вноса на млади бичета, най-вече от Германия, Холандия, Франция, Дания и др.
Имаше и един подарен бик-Рикардо, от канадците на Тодор Живков при едно негово посещение в тази страна. Този Рикардо, беше изпратен в ЗИ-Стара Загора. В тези станции се водеше истинско съревнование за получаването на повече дози. Първенците, си спомням стигаха до 15 000 дози годишно  от бика. Сега резултатите ни са много по скромни- 2-3000 дози от разплодник, но такива са условията.
Всъщност за сведение на читателите, в България работи само една СИО в Сливен.
В края на пролетта се правеше преглед на разплодниците във всяка СИО. Беше си един празник на говедовъдите и задължително се изготвяха каталози. Не бяха така помпозни, както сегашните, но имаше достатъчно информация за биците.

През 1992 г се извърши преструктуриране и в системата на производството на сперма. На терена останаха само СИО в София и Сливен. В нашата станция имаме 140 „апартамента” за бици. Така си и беше. Индивидуални клетки, голям двор за разходка, „спално” помещение, леглата са от специално обработен парен бук, парно в оборите – истина е, баня с душове с шест клетки, коридори за подсушаване със сешоари, изкуствени манекени за скачките, вани за профилактика на копитата. В станцията тогава се събраха 141 един бика (за един нямаше място), десет жеребеца, три магарешки жребеца – от породата Мартина Франка и три нереза.

За тези 141 бика трябваше да се изготви Каталог. Празнувахме 40 години от създаването на СИО – Сливен. Беше 1996 година. В района на СИО имаме манеж, на който могат да се съберат 500 човека. В деня на дефилирането – всеки бик се извеждаше пред публиката, спираше пред авторитетната комисия и тя решаваше съдбата му на база качествата му. Едни заминаваха за кланицата, други си живееха в апартаментите, къпеха ги всеки ден, хранеха ги и получаваха сперма от тях.
При всички случаи, по него време са живеели по-добре от някои хора. На тези прегледи се събраха сигурно повече от 2000 човека – повече отколкото сега ходят на футболни мачове. Прегледа продължи две дни, защото на водачите след три часа дърпане на биците, започнаха да им се оплитат краката.
Каталог също имаше и то не лош. Най-важното, имаше много информация. От вземането на бичето на два месеца в станцията, до представянето му. Имаше информация за средно дневния прираст, ексетриорни измерения, спермограма – пълна картина за качеството на спермата. Точно по това време професор Живко Кръстанов внесе нови неща в оценката на биците – нови математически методи, линейната оценка и др. Всичките тези резултати намираха място в каталога.

По отношение познаването на биците, никак не сме добре. Във фирмите вносители, имаме добри експерти, за които мога да твърдя, че много знаят за биците. Има и някои специалисти в асоциациите, които също са на ниво. Но като цяло, нямаме човек, който да е на “ти” със световната селекция,  по отношение на биците. Още повече, че на всеки четири месеца оценката се променя. В Германия например, тези експерти по биците са най-ценените специалисти. Организациите там си ги купуват, чрез заплатата както футболистите.
И накрая – за да се направи един Каталог се иска много труд. Моя съвет е, на този на който не ме у нужен каталог или ще го хвърли в някой ъгъл – да не си взема. Нека да има за тези, които разбират.

Специалното обучение по каталога ще поченем в следващия материал, който ще ви представи д-р Маргита Хлристова-Григорова.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here