Биволовъдството в съседна Гърция

0

Промяната в отношението към гръцките биволи, по отношение на експлоатацията на суровото мляко и месо, както и необходимите действия за по-нататъшно развитие на сектора в страната.

Това бяха ключовите въпроси на проведения скоро семинар в гр. Серес – Гърция по въпросите на биволовъдството. Международното участие се свеждаше до представители от България, Турция и Италия.
За чест на България, професор Цонка Пеева изнесе една впечатляваща лекция на тема „Генетическото усъвършенстване на биволите в България”. Надяваме се професор Пеева да ни предостави тази лекция  и запознаем нашите читатели с изнесеното от нея.

Гръцките специалисти „маркираха” развитието на биволовъдството в страната, като отбелязаха, че сектора започва да излиза от трудния процес на поддържане на броя на животните, с тенденция на нарастване през последните години.

„Преди 25 години биволите достигнаха само 400, а днес сме надхвърлили 5000 в цялата страна. За това принос има  както програмата за опазване на застрашените местни породи, така и за специално за района на езерото Керкини, което спомага за запазването на вида. Гръцкият бивол е  подходящ  за разработване и реализиране на сериозни инвестиции, които ще са насочени по различен начин на използване на продуктите от биволи, като популяризирането на биволското мляко,  въпреки, че месото е все още на ранен етап на реализация” – каза Председателят на асоциацията на гръцките биловъди.

Г-н Янцидис също така подчерта, че за конкурентоспособността на сектора трябва да се създадат повече преработвателни предприятия за месо и мляко, да се проведат повече проучвания за хранителната стойност на тези продукти, за внедряване на  сериозни интервенции и инфраструктурни проекти, и накрая да се дадат насока от Министерството на развитието на селските райони за това, как  индустрията трябва да расте в следващите години.

От конференцията стана ясно, че европейските и балканските страни, които участват в тази индустрия, трябва да използват всички продукти на биволите, които търпят особено динамично развитие напоследък.
– “Можем да дадем нашето ноу-хау за преработката на месото, но не и начина на експлоатиране и отглеждане на биволите” – казва г-н Янцидис.

Чуждестранните гости на конференцията посетиха гръцки биволовъдни ферми и  обмениха идеи, мнения и информация за биволовъдството, докато наблюдаваха къпещите се биволи в езерото Керкини, където са  концентрирани най-много биволи в северната ни съседка.

Специално за Govedovad.com от Атина – Михалис Георгиу

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here