След бялото злато, дойде и ред на сламеното злато

0

Преди години за млякото говорехме, като за “бялото злато”.
Дойде ред и на златото наречено – слама.

То в България сламата още не е златна, но в други държави, където има много животни и особено в птичарниците, където гледат кокошките на земята сламата започна да гони цената на „златото”. Става дума за Полша, Румъния и други държави.

Криза при сламата в тези държави има. Земеделски производители в тези държави, отглеждащи зърнени култури, надробяват сламата още по време на жътвата и след това при обработката на земята я заравят в почвата. В допълнение, земеделският производител има проблеми с балирането, след това транспорта и мястото за съхранение.
Тази практиката е в ущърб на животновъдството, защото всички знаят, че преживните животни не могат без слама, а сега и кокошките, като слязоха от клетките.
Преди няколко години, зърнопроизводителите даваха безплатно сламата на животновъдите да я приберат от блоковите.
Един румънски животновъд казва:  „Купих съвсем нов балировачка, за да бъда зад комбайна, но след него не можеш да намериш слама. В тази ситуация трябва да търся варианти. Едно от решенията е да отида в планината, за да купя дървени стърготини – но в нашия район няма гори, или ще трябва да купя слънчогледови люспи. Както и да е, трябва да се оправя,  не мога да държа пилетата на бетона, защото те се разболяват “

Въпросът със сламата в Полша е законодателна инициатива – т.е. тези, които дават слама на животновъдството, се възползват от безвъзмездни средства за това. Така и продукцията, която излиза от предприятията е по-евтина. Това се отразява и на хранителните продукти.

Добре, че нямаме и този проблем в момента. Но бъдете сигурни, той идва.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here