Още „живот” за млечните продукти

1

През последните месеци публикувахме доста статии, в които загатваме какви предизвикателства очакват млекопреработвателите. Ако се случи това, за което се работи в момента – изкуствено мляко, плодовите и растителни млека, така широко рекламирани от веганите и защитниците на животните и още десетки други подобни млека, кръстосаните проверки и Модул мляко ще са като малка приказка. Че това, трудно може да стане, през следващите 20-30 години, разбираме от докладите изнесени на последния  млечен форум. 

Млечните продукти ще надживеят алтернативни „млечни“ видове.

Експерти от млечната промишленост от 48 страни обсъдиха бъдещето на млекопроизводството на 20-та конференция за млечни продукти IFCN (17-19 юни в Берлин). Нямаме информация дали е имало представител на България. Ако е емало такъв, с удоволствие ще поместим всеки предоставен ни материал. Събитието е посветено на тенденциите в млечните продукти през последните 20 години, перспективите за 2040 г. и специалната тема за изучаване на различни видове мляко.
Заедно с 85 изследователски партньори, IFCN отбеляза своята 20-годишнина.
Мрежата започна работа през 1999 г. и днес си сътрудничи с изследователи от 120 страни, за да създаде по-добро разбиране за света на млечните продукти. През последните двадесет години производството на мляко в света е нараснало с повече от 60% – търсенето се движи с подобна скорост. Индия беше предвестник на това развитие с увеличение от 115 милиона тона произведено мляко (4% мазнини и 3,3% протеин).
В допълнение към Индия, страни като Бразилия, Китай, САЩ и ЕС значително са увеличили производството на мляко. Противно на това, в страни като Австралия, Япония и Русия, производството на мляко намалява. „Млечният сектор е много лесен за унищожаване, но е много труден за възстановяване“ – казва един от руските изследователи. С нарастване на населението и подобно нарастване на консумацията на глава от населението, до 2040 г. е вероятно да се предположи, че търсенето ще расте по-бързо от предлагането.

20-та Млечна конференция на IFCN се фокусира върху различните видове мляко, както и върху проблемите, предизвикателствата и възможностите, които са свързани с тях. Семинарите идентифицираха три основни категории: източник (вид мляко – животинско мляко, зеленчуково, плодово  синтетично), земеделски практики (биологично мляко, мляко без ГМО и др.) И преработка (състав на течно мляко).

Алтернативното мляко набира популярност, особено в развитите региони на света, където големите потребители изискват нови видове “мляко” – с по-голямо съдържание на доказаните хранителни предимства на животинското мляко.
Представителят на Европейската комисия Андреа Капковичова обаче заявява: „Продажбите на напитки на растителна основа нарастват бързо, както по стойност, така и по обем, но досега те имат малък пазарен дял. През 2018 г. техният дял е 4% от обема на продажбите на краве мляко ”.
Оценките на изследователските партньори на IFCN показват, че млечните продукти от животински произход ще оцелеят при алтернативни видове мляко. Секторът на млякото и млечните продукти обаче, трябва да се развива и да положи сериозни усилия за справяне с изискванията на бъдещите потребители.

Източник: IFCN

1 КОМЕНТАР

  1. ВЧЕРА ОТИДОХ В КОРТ ИНГЛЕЗ И СИ КУПИХ ОВЧЕ МЛЯКО – ПЕТ ЛИТРА В КАРТОНИ ПО ЛИТЪР. ВОДИ СЕ ПОЛУМАСЛЕНО – 1,6 ПРОЦЕНТА. ПРОТЕИН 5,2. НЯМА АРОМАТ И ВКУС НА ОВЧЕ МЛЯКО. БЛЕДО КОПИЕ. НО СЕ ЛУТАХ ДОСТА ПО РАФТОВЕТЕ, ДОКАТО ГО НАМЕРЯ МЕЖДУ ДЕСЕТКИТЕ МАРКИ МЛЕКА. ОТДЕЛНО ИМА МНОГО МАРКИ ПСЕВДОМЛЕКА ОТ СОЯ, БАДЕМИ ОРИЗ И ОЩЕ НЕЩО, НО АЗ НЕ ИМ ОБЪРНАХ ВНИМАНИЕ. ЦЕНАТА НА ЛИТЪР ОВЧЕ МЛЯКО Е 2,05 ЕВРО.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here