Ние не пасем кравите, а им създаваме микроклимат

0

Непрекъснато се опитваме, чрез наши материали да се доближим до модела на нашето говедовъдство през следващите двадесет години. Това го правим, като оставяме всеки фермер – голям, малък или среден, да говори от неговата Камбанария. За съветите на политиците е ясно – семейни ферми, връщане хората на село, и много гласове.
В модела не трябва да се изпуска нищо, което е рентабилно и носи печалба. Някъде, където условията са подходящи -семейни ферми, другаде средни ферми, на трето място – мощните големи ферми.
Обаче, ако подкрепяме фермите, само за идеята да съществуват, просто трябва да се забрави.
Идва един момент, когато кранчето спира.
Какъв е един от моделите в Русия.
Защо Русия. Ами, защото преди няколко години тръгнаха да правят говедовъдство и сякаш успяват и то с различни модели.

Интервюто е взето и публикувано в

© Milknews – Новости молочного рынка

Сирем Байзулдинов, оглавява предприятие за производство на краве мляко вече  41 години.
Какво отговори той на въпросите на Милкнюз

 Вашата ферма е в топ 10 на млекопроизводителите в Русия и остава лидер по производство на краве мляко. Какъв е капацитетът на предприятието днес и какви са вашите инвестиционни планове?
– Започнахме през 2006 г. с изграждането на ферма за 1200 глави и скоро ще построим още една пак за 1200 глави. Цената на млякото тази година не е паднала и това е добра тенденция. Ако тази цена и нивото на държавна подкрепа, която имаме днес, останат, то в бъдеще ще продължим да строим и увеличаваме добитъка си.  Получаваме мляко по 11 500 кг от фуражна крава и 12,800 кг за млечна крава. Доенето се извършва на три смени по 8 часа всяка. Вече имаме карусел за 60 крави. Сега имаме преференциален заем за мелиорация на земя за 8 години. В животновъдството в продължение на 10 години, ние плащаме лихва в размер на 3%, останалата част се плаща от федералния бюджет – това е страхотно.

 За какво взехте кредит?
За изграждане на силажни ями, обработка на соята и торта. Преди това карахме соево брашно от 2000 км, от Санкт Петербург, където той е внесен от Аржентина. Сигурно ще зададете въпроса: „Не е ли скъпо?” „Ако разваля купените от Америка юници, като не  ги нахраня, както се очаква, няма да получа мляко, ще загубя  от производството на мляко и ще получа слабо потомство. За какво развитие можем да говорим? ”  Започнахме да транспортираме соя от Липецк и сега направихме собствена обработка.  Ние също така сме първите в Русия, които започнахме преработката на соево масло – производството на защитени мазнини. Инвестирали сме в напоителната система и сега разполагаме с 6300 хектара поливни площи. Тази година планираме да увеличим площта им с още 1200 хектара – в крайна сметка ще има 7500 хектара. В бъдеще планираме тази цифра да достигне 9000 хектара

Ще преработвате ли  млякото?
Отговора е НЕ. Обущарят трябва да шие ботуши. Земеделският производител трябва да произвежда качествени суровини, да намалява разходите. Получения млечен продукт след преработката  на млякото, трябва да е добър и да се купува от населението.  При всички случаи ще има проблеми с търговията.. .

А каква е вашата супер глобална цел? Колко още комплекси са необходими?
Сега ние даваме на региона почти 45% от млякото, ще достигнем 50%, но това не е целта. Основното, защо е необходимо да се произвеждат повече и по-евтино, за да може служителите  да получават повече пари,  социалната структура, развитието. Това е основната цел. Преди това имаше такава теза – да се изтрие границата между града и селото: качеството на живот, социалните условия за децата. Ние живеем в село Павловка. Разполагаме с плувен басейн, фитнес зала. Разполагаме с добър фолклорен танцов ансамбъл, хор, след училище децата ни отиват да учат във всякакви институти. Някои се връщат, въпреки, че не можем да дадем работа на всички. Но най-важното е, че те се чувстват нормално там, не ги е срам от нищо. Необходимо е заплатата в селото да расте, да има къщи с удобства, красив център, фонтани, паркове, футболно игрище, стадион, а във фермата да има градини, цветя и трева. За всичко това е необходимо да се увеличи производителността, да се намалят разходите и да се увеличи потреблението. Трябва да направим всичко, за да не купуваме нищо от чужбина, а да произвеждаме всичко вкъщи.

Имате ли проблем с персонала
Няма недостиг, а и ние се опитваме да не отрежем никого. Сега държавата разчита на живота в провинцията, приема националния проект за развитие на селото. Сега искам да построя болница, амбулаторна клиника, за да могат пенсионерите да се приближат до лекаря. Имаме лекари, които живеят в селото, но работят на друго място. Казват, че ако имат собствена болница, веднага ще се върнат.

Три съвета които бихте дали на колегите:
Първо, трябва да си поставите цел за производителността и да видите какви емисии са необходими за това, какви добавки можете да направите сами, където е по-изгодно да купувате.
Трябва да се стремим да направим всичко от наша суровина.
Второ, обърнете внимание на комфорта. Искаме да живеем в къща или апартамент с комфорт, вентилация, искаме да имаме плувен басейн, кола. И кравите също се нуждаят от това. Трябва да имат микроклимат, чистота, свобода да се разхождат и да бъдат ухажвани.
Третият е да се създадат условия за хората. Имаме два уикенда за всички – както за специалисти, така и за работници – непрекъснат график и нормална ваканция. Понякога работниците трябва да бъдат изгонени в отпуск. Необходимо е строго да се каже, че работниците ни трябва да посветят две седмици в година за почивка. И фермата трябва да плати за това време – това е важно.

Задачата:
През зимата ще достигнем 38-39 литра и като цяло поставяме задачата за достигане на 40 литра. Научихме се да работим с дажбите.

Источник:
© Milknews – Новости молочного рынка

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here