Възстановяват коридата

0

След две добри години торадорите  отново ще убиват  бикове в Майорка. На 9 август, за първи път от юли 2017 г., ще се проведе корида на Пласа де Торос в Палма, съобщава вестник “Diario de Mallorca”.

До края на 2018 г. испанският конституционен съд отмени забраната за наранявания и убийства, наложена от регионалния парламент на Балеарските острови преди две години.  Съдът в Мадрид постанови, че няколко члена от реформирания Балеарски закон за борбата с биковете и хуманното отношение към животните са противоконституционни.
Регионалният парламент в Палма, доминиран от левите партии, надвиши авторитета си със забраната за борбата с биковете,, установиха съдиите. Тъй като коридата е обявена за национален културен актив през 2013 г., само държавата може да вземе решение по нея.

Въпреки че бикоборството в Испания става все по-противоречиво и особено сред по-младите губи все повече и повече привлекателност, Конституционният съд вече даде ясно да се разбере, че испанските региони не трябва да забраняват изцяло коридата, като на непълнолетните не се разрешава да присъстват на спектакъла.

Испанска легенда разказва, че коридата не е просто битка между човека и животното, коридата е любовна история. В ролята на жената е тореадорът, а мъжът е бикът. Тяхната среща на арената /живота/ съвсем не е война, а илюстрира постоянното надлъгване между мъжа и жената – тя го примамва и в крайна сметка го съблазнява.

Коридата е позната още от древността, но придобива окончателния си вид през 18 век, когато  започва бикоборството на крак, без кон.

Една от основните заблуди в коридата е, че бикът се разярява от червения цвят. Всъщност съвсем не е така – биковете са далтонисти. Предизвиква ги движението, това е и причината да са толкова важни стъпките на тореадора и начинът, по който размахва плащ

Тореадорът се бори с бика и накрая трябва да го убие, но най-голямата награда, която може да получи, е животното да остане живо, за да получи опрощение. Това се случва много рядко  като идеята е, че животното се запазва, за да има потомство.

Коридата се развива в три действия, в които участват трима тореадори с по два бика за всеки от тях

Първо действие – срещата между бика и тореадора. Тук най-важната стъпка е “Вероника”, а целта е бикът да подивее.

Във второ действие влизат в употреба така наречените “бандерияс” –  дървени прътове, които са украсени с хартиени флагчета в различни цветове. Те трябва да бъдат забити във врата на бика. Забиват се три пъти по две.

В третото действие започва истинската борба с бика. Матадорът е максимално близо до него. Целта е с възможно най-малко движения да накара бика да го атакува. От изключителна важност е движението при кръста и изтягането на ръцете, както и смяната на плаща от лява в дясна ръка и обратно.

Финалът идва с умъртвяването на животното. За да бъде смъртоносно пробождането, шпагата на тореадора, трябва да премине между прешлените на животното,  да достигне директно в аортата и така да спре дишането. Това е финалният удар. Ако не успее от първия път, матадорът повтаря още два или три пъти.

Трофеите, които получава тореадорът в случай на успешна корида, са едно ухо от бика, ако е още по-добра – му се дават две уши, ако е изключителна – към ушите се прибавя и опашката.

По материали на сп. “Ола”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here