Биволите се състезават

0

Преди повече от двадесет години, България изнасяше малакини за Филипините. Парите, които получаваха фермерите за едно животно, не само, че не бяха получавали дотогава, ами и не ги бяха чували. Много добро заплащане, което доведе и до отглеждането на повече млади животни и съответно постъпления за фермерите. Точно по нашенски, се намериха хора, които да кажат, че България ще остане без биволи, ако продължим да изнасяме. Последва забрана и се случи точно това, което предсказваха тези хора – броят на биволите намаля до 4-5000 бр.
Причината обаче не беше износа.
Точно обратното.
Причината беше спирането на износа.

Водните биволи в Азия все още се използват за работа, за впряг и за…..състезания. В края на сезона по засаждането на ориза, на много места в Тайланд се провеждат спортно надбягване с биволи.

Тези състезания са за слава и чест. Участниците се състезават един срещу друг с по два водни бивола, впрегнати в червен плуг. Състезателят е хванал дръжките на плуга и бяга след него, а плуга е теглен от биволите. Пистата е дълга 150 метра и на практика е голяма локва вода.  Ако състезателя загубите опора и падне в калта, се дисквалифицира.
Наградният фонд е 50-60 евро, но участниците се състезават  преди всичко за слава и чест. Победата също си струва, защото биволите наредили се на първите места след това се продават на висока цена.
Преди състезанието  биволите са на специална диета – храни с варен ориз, яйца и екстракт от пилешко месо. В деня на състезанието те получават също  ориз със супа от акули – това  им дава допълнителна енергия.
Източник: youtube.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here