Анализа: 44.33 цента срещу 34.56 цента за килограм мляко

0

Много пъти сме писали, че поне шест държави в Европа имат система за установяване себестойността  на произвежданото от тях сурово мляко. От резултата, могат да се използват някои държавни или фирмени инструменти за намаляване разликите между тях.
Ние нямаме такава система и при ценообразуването и при преглед на подпомагането  на сектора, се остава с впечатлението, че плюнчиш молива и гледаш тавана.

Тримесечните данни за разходите при производството на мляко в Германия са налични и показват, че през април 2019 г. производствените разходи са били покрити само на 78%. Разходите за производство през април възлизат на 44,33 цента за кг сурово мляко, докато производителите на мляко са получили само 34,56 цента. Това означава липсата на 9,77 цента за покриване на разходите .

 От Млечния борд на Германия казват:
– “Устойчивото разпределение между разходите за производство на мляко и цените на изкупеното мляко  показва, че млечната промишленост ни прави млекопроизводители, на хора, на хора които  се движат с протегнатата ръка, винаги ни плащат толкова много, че на практика нищо не ни остава. Като цяло ценообразуването понастоящем не е в функционираща конкурентна и преговаряща среда. Трябва да променим това възможно най-скоро“.
Съотношението цена-цена изяснява до каква степен парите за млякото покриват производствените разходи. През април 2019 г. производителите са получили, като цена,  само 78% от производствените  разходи; дефицитът е 22%.

 

Не само в Германия, но и в пет други страни изчисленията на разходите се извършват редовно. Тук също става ясно, че млекопроизводителите не получават цени за мляко, покриващи разходите. Изчисленията на разходите за производство на мляко се правят в Белгия, Дания, Германия, Франция, Люксембург и Холандия от 2017 г.

 Европейският съвет по млякото предлага законово одобряване  на инструмент при криза, за да се противодейства на хроничното недофинансиране. Програмата за пазарна отговорност (MVP) следи и отговаря на пазарните сигнали чрез регулиране на производството.

Предистория: За изследването “Какво струва производството на мляко?”, Службата за селскостопанска социология и селско стопанство (BAL) изчислява производствените разходи за млякото за първи път през 2012 г. от името на Европейския съвет за мляко и MEG Milch Board. Изчислението се основава на данни от Информационната мрежа на земеделските стопанства на ЕС (INLB) и Федералната статистическа служба (Destatis) и се актуализира на всеки три месеца от 2014 г. насам .

Govedovad.com!

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here