Хигиена по време на изкуственото осеменяване

0

Някой ще си каже – та точно сега ли ще ни пишат за изкуственото осеменяване при кравите. На пръв поглед, наистина моментът сякаш не е подходящ да се дискутира този процес. По това време едни жънат, други балират, трети доят, четвърти поливат и има едни пети дето се пекат на морето.
Съвсем нормално за нас /но не трябва да е така/ през този период се обръща най-малко внимание на изкуственото осеменяване. Падат продажбите на дози, вероятно много крави пропускат моментът за осеменяването. Изпълнителите, също понесени от „вълната” на времето свалят гарда и гледат по-бързо да осеменят кравата и да си вземат парите. Не са редки случаите по това време, осеменителят да идва с готов зареден пистолет, въобще не преглежда кравата и пъха пипетата. Със същата неотговорност се постъпва при темперирането на спермата при размразяване. По същия начин стой въпросът за хигиената по време на самото осеменяване и спазване инструкцията за подготовка на спермата за впръскване.
Прочетайки това, вероятно много ветеринарни специалисти няма да се съгласят с тези констатации, но пък фермерите ще си спомнят, че точно така е действал човекът дошъл да осемени кравата им.

Изкуственото осеменяване е процедура, при която добрата хигиена е много важна. В противен случаи, лошата хигиена носи  сериозни репродуктивни проблеми.
Какви точно могат да бъдат последствията от тази небрежност?

При много крави, които подлежат на осеменяване  се наблюдава мръсотия около областта на вулвата, най-често остатъци от фекалии. Ето защо, трябва да се отстранят всички фекалии от  областта на т.н вулварна цепка, защото фекалните бактерии могат да бъдат  механично въведени  в репродуктивната система на животното – фекални бактерии.

В резултат на такова замърсяване могат да възникнат възпале-ния  в репродуктивната система, особено в матката. Устойчивото възпаление на матката ( ендометрит ) засяга репродуктивните процеси и функционирането на органи, свързани с матката (в частност яйчниците и фалопиевите тръби). Ендометритът може да доведе до механично увреждане на матката, което да повлияе отрицателно на нейната еластичност и контракцияПатогени, присъстващи в яйчниците и фалопиевите тръби, причиняват необратими промени в тези органи. Могат да възникнат кисти на яйчниците, ендокринни нарушения, топлина и овулация.

Метаболитите на патогенни микроорганизми, поради токсичното си естество, намаляват общото здравословно състояние на кравите. Също така е важно да се има предвид патогенните микроорганизми, които се развиват в матката и които влияят неблагоприятно върху плода. Това може да доведе до спонтанни аборти, малформации и вътрематочни инфекции .

Как да избегнем замърсяването?

Замърсяването на репродуктивната система с фекални бактерии е лесно да се избегне чрез поддържане на хигиена по време на осеменяването и ветеринарното изследване на репродуктивната система. Необходимо е да се отстрани фекалната маса от областта на вулвата (хартиена кърпа / кърпа). Манипулациите във външните и вътрешните полови органи трябва да се извършват с чисти, сухи ръкавици. В допълнение, хигиената на пистолета за осеменяване е много важно.

Замърсяването с фекални бактерии и възпаление на репродуктивната система имат непряк и пряк отрицателен ефект върху:

  • репродуктивни процеси;
  • удължаване периода до разгонване след отелването;
  • последователност на оплождането;
  • добива на мляко;

Това въздействие от лошата хигиена при осеменяването води до увеличаването на финансовите разходи за сперма, осеменител и ветеринарно обслужване. Метаболитите на патогенни микроорганизми , поради токсичното си естество, намаляват общото здравословно състояние на кравите.

Важно е и отрицателното въздействие на бактериалните инфекции на гениталния тракт върху здравето на телетата и процента на отпадане.

Осигуряването на подходяща хигиена не е трудно и може да помогне за избягване на сериозни болести по кравите, които имат голямо влияние върху тяхната производителност.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here