Ветеринарните лекари – не са недосегаеми

1

 През последните години, винаги на прицел са ветеринарните специалисти. Може би и има защо. Появата на Син език и Нодуларен дерматит,  преди това левкоза, антракс, скрейпи, луда крава и да не ги изброяваме всичките. Вероятно за тази ситуация вина имат и ветеринарите.
Сега обаче, ще акцентираме на това, как се връща ветеринарният специалист от  “бойното поле” – разбирай фермата.

В Обединеното кралство е направено проучване относно нараняванията, получени от ветеринарни лекари, ангажирани в селското стопанство.

Според последното проучване на британски агроаналитици, повече от 6 от 10 ветеринарни лекари на селскостопански животни са съобщили  за наранявания по време на работа през 2018 г.

Професионални травми са докладвани от 65% от ветеринарните лекари, работещи с коне, и 66% работещи  в смесена практика.

Един от пет ветеринарни лекари, участвали в проучването, са били с „много” или „доста сериозно” нараняване.

Разбира се, най-често срещаните наранявания са синини, причинени от ритане на селскостопански животни. Това са заявили  81% от ветеринарните лекари.

Другите наранявания са причинени от настъпване от животното, разкъсвания поради ухапвания или дълбоки драскотини. Почти една пета от изследваните ветеринарни лекари (19%) са били принудени да прекъснат работата си при-сериозните наранявания.

Ето как ветеринари описват някои от получените наранявания и тяхното въздействие върху здравето и кариерата си.

„Една крава ме  ритна по време на цезарово сечение, направо отлетях встрани и си навехнах китката. Същата седмица, коня ми удари главата с неговата глава. Но не можех да отида в болницата, защото съм един специалист за няколко ферми ту ”, казва ветеринарният лекар на малко английско  селце..

– За съжаление отказвам да работя с големи животни, защото е твърде опасно. Аз съм единственият, който работи от семейството, а и искаме да имаме дете. А работата с добитъка сега е твърде опасна поради риска от сериозни ритници и други наранявания” – казва друг ветеринар.

Президентът на BVA Саймън Дохърти сподели спомените си: „Докато работех с крави, те ме ритаха и дори ми счупиха ръката. Имах проблеми с гърба, дължащи се на физическата работа, свързана с отелването, особено през нощта, и когато разкъсах лигамент в гръбначния стълб по време на израждане, увреждането беше толкова сериозно, че трябваше да спра да работя с големи животни. “

Г-н Дохърти подчерта, че е важно да се гарантира, че всички страни вземат сериозно отношение към здравето и безопасността на ветеринарите и фермерите:

„Тези цифри показват сериозен риск от нараняване на селските ветеринарни лекари. Селскостопанските животни могат да бъдат големи, тежки и непредсказуеми, а фермерите и ветеринарните лекари в цялата страна виждат много колеги, които са пострадали при работа.

Източник:law.com

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here