Гостува ни НАРМС: Стефан Деанов – „Съветвам младите колеги да бъдат упорити и последователни!”

0
Стефан Деанов фермер членуващ в НАРМС

Една публикация на Национална асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал

„Съветвам младите колеги да бъдат упорити и последователни!
Да се насочат към правилното образование и непрекъснато да се усъвършенстват!“

Здравейте, господин Деянов! Благодарим Ви, че днес сте наш домакин в поредицата от интервюта с членовете на Асоциацията! Разкажете ни  повече за себе си.

Стефан Деянов: Здравейте! Казвам се Стефан Деянов и съм на 30 г. Съвместно с баща ми и брат ми имаме ферма с 140 животни в с. Лобош. Предстои ми дипломиране по специалност „Ветеринарна медицина“ в Тракийски университет в гр. Стара Загора през тази година.

Откога се занимавате с говедовъдство?

Стефан Деянов: Всъщност началото е поставено от дядо ми. Той е предал любовта си към животните на баща ми, който създал фермата, която развиваме в момента. Още от деца заедно с брат ми сме около него в работата и днес се занимаваме основно с говедовъдство и земеделие.

Колко животни Монбелиард и Симентал отглеждате във фермата и как се насочихте към тези породи?

Стефан Деянов: Общо от двете породи отглеждаме 54 чистопородни животни, като голяма част от останалите също са кръстоски на двете породи. Причината да се насочим към тях са отличната им адаптивност, както и високите показатели на произвежданото от тях мляко и месо. Регионът е изключително подходящ за отглеждане на говеда Монбелиард и Симентал. Село Лобош е разположено в Радомирската котловина и се радваме на екологично чист район и отлични климатични условия.

От колко години сте член на Асоциацията и какво се промени оттогава?

Стефан Деянов: Вече 6 години членуваме в асоциацията и промените са осезаеми! Използваме семенен материал с висока развъдна стойност, който ни се предоставя от Асоциацията. Понеже при нас практикуваме и естественото осеменяваме, при избора на биците, с които работим също ползваме информация, която ни се предостявя от там.  Това значително повиши чистопородността на нашето стадо, както и количеството, и качеството на млякото. Контролът, който ни се осъществява ежемесечно от сътрудниците ни е от голяма помощ, тъй като улисани в ежедневните ни задължения трудно намираме време за документацията, а стриктното й водене е задължително при кандидатстване за подпомагане. НАРМС ни помага изключително много в това отношение!

От колко време осеменявате изкуствено? Успявате ли да следвате случния план?

Стефан Деянов: Осеменяваме изкуствено вече 5 години. Както казах, паралелно използваме и бик, който също е приплод от изкуствено осеменяване. Това ни дава възможност да сравним резултатите и определено изкуственото осеменяване има предимства в много отношения.

Каква технология на отглеждане сте избрали във вашата ферма?

Стефан Деянов: Изхранваме животните на паша и на ясла в момента, като пасищата, които ползваме сме взели под наем. Ние сами си приготвяме фуражите.  Доенето се осъществява все още с гюмове, но се надяваме в близко бъдеще да изградим централен млекопровод. Разбира се това изисква сериозна инвестиция, но за съжаление до този момент не успяхме да получим държавно подпомагане за модернизиране на фермата. Надяваме се в бъдеще това да се случи, тъй като има много неща, които трябва да подобрим.

Срещате ли затруднения с мандрите по отношение на реализацията на продукцията?

Стефан Деянов: Единствено по отношение на сроковете за заплащане понякога, но като цяло работим с коректни партньори. Млякото на животните Монбелиард и Симентал е търсен и предпочитан продукт, а и чистотата на региона на отглеждане е от голямо значение за мандрите, които се стремят да произвеждат качествени млечни продукти!

Вие сте млад човек, който се занимава с животносвъдство. Какво бихте желал да посъветвате младите хора, които тепърва правят първи стъпки в тази посока?

Стефан Деянов: Съветвам младите колеги да бъдат упорити и последователни! Да се насочат към правилното образование и непрекъснато да се усъвършенстват! Отглеждането на животни в България наистина е предизвикателство, а и не може да се каже, че държавата винаги е наш партньор, но при желание и много труд резултатите са налице! Аз лично горещо препоръчвам на колегите породите Монбелиард и Симентал, заради тяхната адаптивност и качеството на продукцията.

Вашият баща – господин Димитър Деянов също е с нас днес. За него знаем, че е фермер с дългогодишен опит и име в региона. Какво научихте от него?

Стефан Деянов: Той е причината да се занимавам с животновъдство и му благодаря, че ми е предал любовта към животните и ме е научил как да ги отглеждаме. Ние с брат ми се надяваме да вървим по неговите стъпки и след няколко години да изградим модерна и технически обезпечена ферма.

Благодаря Ви, че бяхте любезен да ни разкажете за Вас и Вашата ферма! Желаем Ви много успехи, с които скоро да ни се похвалите!

Стефан Деянов: За мен беше удоволствие и ще ви очакваме отново!

източник: НАРМС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here