И бананово мляко на рафтовете

1

Една от заплахите за намаляване консумирането на кравето мляко са т.н плодови млека и още куп подобни. След бадемовото и кокосовото мляко, дойде ред и на банановото мляко. В тази  връзка животновъдите от млечния сектор на САЩ излязоха с призив, всяка една напитка, в която няма натурално мляко, да не носи името мляко. Разбира се, че никой не може да спре новостите. 

“Алтернативното мляко” от банани, постигна рекорден ръст на продажбите – годишно увеличение от 900% през миналата година.

Продуктът на компанията под марката Bananamilk се произвежда от банани в Южна Америка и в момента се продава в 2 000 магазина на различни вериги.

Създателят на компанията Mooala, инвестиционният банкер Джеф Ричардс, започнал да създава новата напитка в собствената си кухня през 2012 година. Това той е направил  от факта, че е алергичен към ядки и лактоза, което не му позволявало да използва нито натурално мляко, нито популярното ядково мляко.

В резултат на експериментите на Ричардс и помощта на учени от Университета в Минесота, бизнесменът успява да произведе, органична и сравнително евтина плодова напитка без алергени, която той нарекъл Bananamilk.

Рецепта включва банани, вода, слънчогледово масло, канела и морска сол.
“Ако смесите вода и банани, няма значение как го правите, той ще има вкус на разредено бананово пюре – казва Джеф Ричардс, – Въпреки това, ние успяхме да разработим напитка, която всички харесват.”

С цена от 3,55 до 4,26 долара за литър бананово “мляко”,  Mooala показа увеличение на продажбите от почти 900% през миналата година, което е най-добрият показател сред стартиращите производители на “алтернативно мляко”.
В сравнение с традиционното мляко, Mooala съдържа по-малко калории, холестерол, натрий, въглехидрати и захар.
Пълномасленото мляко съдържа около 150 калории и 12 грама захар на чаша, Bananamilk съдържа 60 калории и 3 грама захар.

До края на годината ще бъде пусната окончателната версия на Bananamilk, в което ще има повече калций от сега съдържащото се в напитката, но по-малко  от обикновеното мляко.
„Bananamilk върви много добре с кафето, вярвате или не, върви добре с коктейли, зърнени храни и сладкиши. На пазара няма нещо подобно. Открихме това, което се превърна в най-популярния ни продукт “, казва предприемачът.

FastCompany

 

1 КОМЕНТАР

  1. Разумно искане, аз въобще не купувам, например разни “бананови млека” или кисели млека с плодове – купувам обикновено прясто или кисело мляко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here