Развъдна асоциация Холщайн от Кернтен

0

Независимо от това, че у нас има няколко десетки развъдни асоциации, доста трудно е да се научи какво правят, какви са им постиженията, какви са програмите им. Затова пък техните колеги от другите страни публикуват всичкоq което са планирали и изпълнили. Разбира сеq има и критични моменти. Днес ще ви запознаем с дейността на една малка развъдна асоциация от Австрия. Малка, но почти с 55 годишна история.

През 1965 г. е създадена Развъдна асоциация на Холщайна в Кернтен – Holstein-Zuchtverband in Kärnten. След  логото на асоциацията е написано: „Ние виждаме себе си като пазители на традиционните ценности на нашия регион и същевременно като модерна и международно активна асоциация с акцент върху оптимизирането на икономическите показатели на кравите от млечното направление”.

Задачи на развъдната  асоциация

Удовлетворението на нашите клиенти, членове и разбира се животните, винаги е в центъра на вниманието в Кернтен. Ние поемаме тези задачи при темата за говедовъдството:

 • Ние ви съветваме по всички въпроси, свързани с отглеждането на породите Холщайн и Джерсей.
 • Покажете ни вашите разплодни животни. Ние ще се погрижим за продажбата!
 • Информация и връзки с обществеността
 • Асоциацията е винаги на  ваша услуга
 • По-нататъшно образование свързано с говедовъдството.
 • Счетоводство на стадото
 • Програма за развъждане

Породата едър рогат добитък Холщайн е най-важната порода млечни говеда в света. Над 80% от световната продукция на мляко се произвежда от крави Холщайн. В Австрия в стопанствата се отглеждат над 50 000 крави от тази порода. От тях 6000 крави се контролират от асоциацията в Кернтен.

При средна продължителност на производството над 33 000 кг мляко, Холщайн от Кернтен имат най-дълъг живот от всички породи говеда в Австрия и следователно са много продуктивни, здрави и жизненоважни. Средната продуктивност на кравите под селекция от асоциацията в  Кернтен е 8 957 кг мляко от  крава, с 4,12% мазнини и 3,29% протеин.

Развъдна цел на говедата порода Холщайн

Кравата Холщайн, от двата типа  черно и червено се отглежда за продължителен живот. Целта е крава с икономически показатели при  млечния тип, която е много полезна чрез стабилно здраве, добра плодовитост  и продуктивност. В допълнение, тя трябва да има съответен потенциал за развитие, с висок прием на фураж и оптимално оползотворяване  на фуража.

За млечния комплекс се търси генетичен потенциал от 10 000 кг мляко (305 дни) със съдържание на мазнини 4% и съдържание на протеини 3,5%.

Възрастните крави трябва да достигнат височина от 145 до 155 см и тегло от 650 до 750 кг.  Тялото, трябва да отговаря на изискванията за висока производителност и дълъг експлоатационен живот. Необходимо е също здравословно и добре за доене виме, което по отношение на качеството и функционалността дава възможност за ежедневна работа и в крайна сметка отговаря на съвременните доилни системи.

Доклад за резултатите от 2018 г.
Холщайн

 • 5 939 крави от родословната книга на Холщайн в Кернтен постигнаха средна
  млечност от: 9.186 Mkг с  4.09 м.в% 376 kг и протеин  3.32 % 305 kг = 681 кг  през последната 2017/18 контролна година, с 5.031 пълни завършени лактации.
 • подобряване на ефективността в Холщайн крави е:
  +194 Mкг -0.01% м.в и  протеин +0.02 %
 • Средната
  производителност на 1557 първотелки  е 8.328 kg 4.03 м.в% 336 kg , протеин 3.33 % 277 Ekg = 613кг
 • промяната на продуктивноста  на първотелките в контролната година е:
  +123 MKг  +0,01% м.в протеин    0,03 %

Във втората част ще ви запознаем и резултатите при Джерсея в същата асоциация.

източник: Развъдна асоциация Холщайн от Кернтен

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here