Добри селскостопански практики: Хранене на кравата при топлинен стрес

0

Прогнозата за времето през следващата седмица е направо убийствена. Говори се за температури от 40 градуса. За кравите знаете, не еднократно сме писали, че най-добрата температура за отглеждането им е от 5 до 20 градуса. Дори при 25 градуса може да очакваме топлинен стрес.

Приготвили  сме един микс от съвети, какво да се прави през следващите седмици, за да помогнем на кравите, да понесат по някакъв начин горещините.
Част от тези съвети дори могат и да са полезни за хората.

Съвсем нормално е при високите температури, продуктивността на животните да намалява. Съответно и приходите в джоба на фермера намаляват. За да се предотврати това, би трябвало да се знае и приложи следното:

 При условия на топлинен стрес количеството енергия, консумирана от кравата, за да поддържа хомеотермата си, се увеличава с 20% повече в сравнение при температура от 20 оС. Следователно, приемът на сухо вещество трябва да бъде адаптиран по подходящ начин, за да замени допълнителната загуба на енергия. В горещината обаче приемът на сухо вещество се намалява, което означава, че енергийните нива на кравата се влияят двойно. При тези условия спадът в производството на мляко се обяснява напълно.

Според  д-р Dr. Салах Хамед Есмаил, това въздействие може да бъде смекчено чрез хранене на кравите, рано сутрин и вечер. През по-хладните часове на деня, кравите могат да консумират до 80% от дневния си прием на сухо вещество. Чрез физическото охлаждане на кравите, може да се намали топлинното натоварване и да се подобрят физиологичните нива и ефективността на кравата.

Храненето с храни с ниско съдържание на  протеини в тях, води до увеличаване на топлинните натоварвания върху животните, тъй като те произвеждат повече топлина за производството на протеин. Затова е необходим допълнителен протеин за намаляване на топлинния стрес.

Широко прието е, че съдържанието на хранителни влакна трябва да бъде намалено по време на период на топлинен стрес, за да се намали метаболитният топлинен товар в кравата. Последните проучвания обаче показват, че кравите, хранени с по-голяма енергийна плътност, трябва да намалят по-голямата част от приема на сухо вещество, за да намалят метаболитния си топлинен товар до поносими нива по време на топлинен стрес.

Чрез физическото охлаждане на кравите може да се намали топлинното натоварване и да се подобрят физиологичните нива на животните и работата му.

Допълнителните мазнини са важни за справяне с топлинния стрес при горещ климат и трябва да бъдат давани във възможно най-голямото количество, което може да се даде на животното. Това намалява увеличението на топлината, свързано с храносмилането в храносмилателната система и тъкания метаболизъм.

Семето от памук е ценна съставка в дажбата. Благодарение на високото си съдържание на енергийни съставки и фибри, то също така повишава добивите на мляко и процентите на мазнини. Соевото масло или хидрогенираните растителни мазнини могат да имат подобни ефекти.

Витамин Е е един от витамините, които играят важна роля за здравето на млечните жлези, както и за лечението на млечните добиви, причинени от топлинен стрес при млечните крави. Всъщност, благодарение на антиоксидантните си свойства, витамин Е помага за предотвратяване на хронични заболявания, свързани с оксидативен стрес, които могат да бъдат причинени от топлинен стрес. Ниацинът може също да облекчи топлинния стрес, като увеличи топлината, изпарена от тялото и намали ефекта на топлината върху нивото на клетките.

Водата е жизненоважна . Според резултатите от изследването, загуба на вода се увеличи с 59% през кожата и с 50% през дихателните пътища, когато околната температура е нараснал от 18 о С до 30 о С.

По време на горещините, задължително да се осигурят и минерални добавки, най вече за кравите с висока млечност. Калият (К) е от голямо значение и в комбинация с натрий (Na) и двата елемента са тясно свързани с регулирането на много функции на тялото.

Натриевият бикарбонат, който помага много в периоди на високите температури, често се използва като хранителна добавка. Тъй като често се дават по-малки порции за повишаване приема на сухо вещество в топлина или защото кравите селективно намаляват приема на фибри при високи температури, съществува потенциал за ацидоза поради недостиг на хранителни влакна, особено когато става въпрос за трева с ниско качество.

Увеличаването на честотата на хранене е друга стратегия, която би могла да намали производството на топлина, тъй като по този начин може да се постигне равномерна скорост на абсорбция на съставките и да се „разпредели“ общата топлина равномерно поради храненето за по-дълго време.

Govedovad.com!

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here