Сиренето- не е проста работа

0

По предложение на НОКА и голямо  настояване от тяхна страна, Европейската комисия одобри схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри“. В момента се приемат заявленията и проектите на желаещите да получават такава помощ. Независимо от това, че мерака беше много голям, много от желаещите да участват в мярката се отказаха главно по три причини – ще успеят ли да приготвят добро сирене, което да се търси от клиентите. Ще успеят ли да реализират продукцията си и трето паричния ресурс, който трябва да вложат първоначално никак не е малък – над 100 000 лева.
От трите причини, сякаш първата е най-маловажна, ще каже някой. Но не знаеш ли как се приготвя добро сирене, няма да стигнеш и до продажби, било от фермата, било от магазина.

Как решава този проблем, една семейна ферма в Гърция.

Тя е млад производител на сирене, решила да инвестира в село в което живее, за да остане и да работи в него. Карамфила  Манеси от Китнос, е само на двадесет и четири години и е създала  своя собствена фабрика за производство на сирене. На 16 години се записва да учи в Млечното училище в Янина. Когато завършва училището, тя  решава да се върна в Китнос и да отвори собствена фабрика за сирене, защото иска да направи нещо в родното си място.

24-годишната производителка на сирене е от фермерско семейство, което отглежда кози и овце, така че, суровината за техните сирена идва от собствената им ферма. След време, това мляко се оказва недостатъчно и сега се работи и с мляко от други ферми. В днешно време Карамфила произвежда традиционни китновски сирена като копаниститримитарт,  като същевременно прави хризотирии грюере. Тя не е сама в това начинание, с нея е и сестра и Филипа, която отговаря за счетоводството и маркетинга, както и родителите и, които дават на децата си първия финансов тласък и все още се грижат за животните.

При всяка инвестиция и всеки нов старт има риск, но Карамфила  не се страхува, тъй като е добре подготвена.
“Завърших училище през 2013 г. и след това направих стаж в Трикала във фабрика, преди да се установя отново в Китнос.” Освен опита, който е натрупала, Карамфила е спечелила и подкрепата на хората от острова, които са опитали продуктите и са ги одобрили.

Продуктите, които произвеждат, на етикета носят  търговската марка „Традиционни продукти-сирене Китнос“. Те се рекламират в магазините за хранителни стоки и мини пазара на Китнос. Двете сестри също имат и търговски щанд в мандарта за да снабдяват директно потребителите на острова.

Карамфила също казва, че успеха се дължи и на наученото в Млечното училище. „Научихме много. Нашите учители бяха безупречни и ни помагаха с каквото трябва. Дори сега те са готови винаги да ни помогнат.”

Да пожелаем успех на двете млади и амбициозни момичета и да си пожелаем  и при нас да се срещат по-често млади хора, готови да запазят традициите, да работят на село, но и да печелят добре.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here