Сп. “Агро & Пари”: Михаил Михайлов – 3 част/ Говедовъдството – сега работа, парите после

0

Списание “Агро & Пари” излиза веднъж месечно, като информира за промени в националното и европейското законодателство, касаещи българското земеделието; за практиките от опита на старите страни членки; за възможните схеми за държавни помощи, които предоставя европейското законодателство.
В последния брой на списание “Агро & Пари” е публикувана поредната статия на г-н Михаил Михайлов, Изпълнителен Директор на НСГБ.
Govedovad.com


Извод трети: Реформата в млечното говедовъдство си върви сама, което предполага и много грешки. Малките ферми затварят вратите и ликвидират. Средните, чувстват, че  с по-малкия брой отглеждани животни, трудно се справят икономически и правят всичко възможно да увеличат броят на животните.

Какво ще се случи: Броят на фермите отглеждащи под 50 крави, ще продължи да намалява. Модулът, който се преследва – е около сто крави. Именно сега е момента, специалистите да кажат, това ли е печелившия модел за днешния ден. Всъщност, не откриваме кой знае какво. Това е и модела на повечето семейни ферми в Европа. До 100 крави, в т.ч.  70 дойни, точно колкото за един робот или за един човек с подходяща доилна система. Който обаче, не може да разчита на семейството и трябва да наема работници, ще трябва и да увеличи броят на кравите. С други думи над сто броя.

Истината: Тя е много проста по отношение на сектор мляко. Цифрите показват следното, а вие стигнете сами до ИСТИНАТА: съгласно априлския бюлетин на Модул мляко, се вижда че мляко се произвежда в 3097 ферми, в които се отглеждат 175 121 бр. крави. Въпросът е произвеждат ли мляко останалите над 3000 стопанства, в които се отглеждат повече от две крави и къде отива произведеното от тях мляко. Става дума за повече от 50 000 бр. крави. Вероятно отговорът ще бъде за нуждите на семейството. Ако е така, това е много добре. Но, ако млякото отива в сивия сектор, това означава още едно колче в каруцата на коректните производител.

Новите  предизвикателства: Всъщност това са изисквания, които ще трябва да изпълняваме или най-малкото да се съобразяваме с тях. И другото, ако днес не ни засягат, утре ще доидат при нас. Нали сме от голямото семеиство на ЕО.

Качество на продукцията. Сега това се свежда до Модул Мляко, с които се сложи някакъв ред, поне по отношение съдържанието на микроорганизми и соматични клетки. Фермерите започнаха да прилагат всички правила за получаване на чисто мляко и съответно, резултатът е налице. По отношение на качествените показатели на млякото – масленост и протеин, въобще не сме готови. У нас се иска да имаш 3.6% масленост и 3.2% протеин и готово. Другите обаче вече заплащат млякото именно по тези показатели – влезли в мандрата, чрез млякото килограми – масло и протеин.  Отговорът на фермерите е – водене на селекция по отношение количество мляко. Съвсем нормално, като няма бонус, защо да го правят. Това пък от своя страна води до изоставане по отношение развитието на селекцията в света. Нямаме кросбрединг, нямаме използването на породи с високи стоиности по отношение на масленост и протеин – Джерсеи, Монбилярд, млечен Симентал, ако искате и Кафявото говедо. Всъщност кросбрединга го изключват схемите за подпомагане на селекцията, което допълнително води до „червен” картон за тези, които искат да направят нещо в това отношение.

Връзване на животните. При голям брой от отглежданите у нас крави, се използва технологията на вързано отглеждане. Във връзка с искане на защитниците на животните и хуманното отношение към тях, някои държави  започнаха работа по „развързването им”. Наредбата за забрана връзването на кравите излезе вече в Австрия и Германия. В Австрия това ще се случи следващата година. За Германия отсрочката е по-голяма, техните фермери, благодарение най-вече на Баварците, успяха да отложат това за 2030 г.

Туристите: Те също настояват  в планинските части, които посещават да няма пашуващи крави. Това се свързва с доста инциденти между туристи и пашуващи крави с телета.

Миризмата от фермите:  Едно ново искане, което в момента набира популярност. Засега се дебатира  за свинефермите, но бъдете сигурни, идва и реда на говедовъдните ферми. Този въпрос отдавна се разисква  по отношение пръскането торта по нивите в Германия.

Манипулации с животни: Също нови изисквания. Например рязане на опашки и обезроговяване задължително с местна упойка.

Отглеждане на говеда: Вероятно ще бъдат забранени скаровите подове  при угояването на телета, нов ред при отглеждането на малките телета в клетките, забрана на някои видове легла за животните, премахване на неподвижните преградни метални елементи и слагането им на пружини, изисквания за пътеките, по които минават животните. Ако искате сложете и музиката.

Защитниците на животни: Няма нищо лошо да се отнасяме добре с животните и да бъдем контролирани. Тези организации, след като набраха популярност, взеха и  страха на фермерите в Европа, като все повече искат да превишават правата си. В момента се води голям спор, дали техни представители могат да влизат по всяко време безпрепятствано във фермите. Вече има случаи, когато представители на тези организации пускат животните на свобода от оборите, влизат вечер тайно и правят записи в оборите. По някой път имат и прекалено големи изисквания за отношение към животните. Вероятно тези движения ще набират все по голяма сила.

Вегетарианците и веганите: Засилват агитацията по отношение намаляване консумацията на продукти от животински произход. Последователите им се увеличават. И не само това. Започват крути действия в защита на техните тези- напрежението между месарите и веганите преди няколко месеца във Франция.

Изкуствените продукти, аналози на животинските: Рецептата за изкуственото мляко вече е готова. Първите аналози са напълно единтични. Проблемът е как ще се различават изкуствените млека от истинските. Аналога е толкова добре направен, че ще трябва да се слагат маркери в изкуственото мляко за да се различава от истинското. Изкуственото месо също чука на вратата. Прогнозите са, че то ще заеме 10% от пазара. Предстой официалното му пускане  по магазините  през 2021 г в Холандия.
Следва продължение.

Михаил Михайлов
Изп. Директор НСГБ

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here