Новини от комшиите: Пенсии, пенсиониране – разлики и прилики (ако ги намерите) с нашите

0

На 8 юли 2019 г. румънският президент Клаус Йоханис подписа новия Закон за пенсиите, който предвижда значително покачване на доходите на пенсионерите през следващите години.

Данъчните реформи в Румъния стартираха още през 2013 г., когато правителството, водено от социалдемократа Понта въведе преференциална ставка от 9% за хляба и хлебните изделия. През 2014 г. бе отчетено, че мярката е довела до намаляване укриването на данъци, стимулирала е потреблението и е подкрепила хората с ниски доходи. От 1 юни 2015 г. преференциалната ставка от 9% вече важи за всички храни. Преди тя беше цели 24%.

Излишъците от пари насърчиха румънските правителства да вдигнат значително пенсиите и заплатите в държавния сектор. С идването на световната икономическа криза и отлива на капитали се оказа, че Румъния има нужда от чуждестранно финансиране, за да може да плаща бюджетните си разходи. През 2009 г. и 2011 г. бяха сключени заеми с МВФ, Световната банка и ЕС на стойност съответно 12.35 млрд. и 3.6 млрд. евро.

Любопитно е, че румънското правителство изплати напълно дълга си към МВФ по тези заеми през септември 2018 г. Точно това му развърза ръцете да води по-самостоятелна фискална политика, и към момента Румъния харчи едва 6% от БВП за пенсии, спрямо средно европейско ниво от 13%.

Преди представянето на новия закон е нужно да се кажат няколко общи информации. В Румъния стандартната възраст за пенсионирате е 65 години за мъжете и 63 години за жените. Минималният осигурителен стаж, след който е възможно пенсиониране, е 15 години – и за мъже, и за жени. Общият осигурителен стаж, който е нужен за пенсиониране е 35 години.

Новият закон позволява на жените, които са реализирали минималния осигурителен стаж, родили са 3 деца и са ги отгледали до 16-годишна възраст да получат при желание намаляване с 6 години на възрастта за пенсиониране. Такова намаляване е възможно и когато сред децата има осиновени деца, отглеждани поне 13 години. Освен това пенсионерите по инвалидност с първа степен на инвалидност имат право освен на пенсия и на надбавка за придружител. Размерът на тази надбавка е 50% от брутната минимална заплата за дадения месец, в който се плаща.

За да се повишат пенсиите, в Румъния трябва да бъде вдигнат пенсионния коефициент.
Към момента минималната ставка  е 1100 леи (233 евро).
Съгласно приетия Закон за пенсиите от 1 септември 2019 г. тя ще стане 1265 леи (268 евро),
от 1 септември 2020 г. – 1775 леи (376 евро),
а от 1 септември 2021 г. – 1875 леи (397 евро).

След това неговото изчисляване ще следва хода на инфлацията.

С други думи до 2021 г. само на базата на пенсионния коефициент пенсиите в Румъния ще нараснат с над 70%.

За Govedovad.com – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here