Сп. “Агро & Пари”: Михаил Михайлов – 4 част/ Говедовъдството – сега работа, парите после

0

Четвърти извод: Все по-тежко ще става на фермерите-говедовъди. Новите изисквания ще стават все повече. Ще се увеличи икономически и натиска на противниците на консумацията  на животински храни.

Политиката: За другите може би този въпрос е решен, докато у нас все още се спекулира. Непрекъснато политиците ни говорят за съживяване на селата, за откриване на нови ферми, за завръщане в града и куп други небивалици. Представя ли си някой сега да отиде на село и да почне да развива говедовъдство. Дори и да има пари, пак ще му е трудно защото няма да има работници, земята е разпределена и куп други условия трудно за решаване. Може би, по-правилното е да съхраним тези семейни ферми, които са останали. Да се облекчат условията им на труд и всичко друго свързано с производството. Те не трябва да бъдат „роби” в днешно време. Извинявам се за тази дума, но попитаите един семеен фермер, как минава работния му ден. В нашето говедовъдство има място за семейните ферми, но до определена степен.

Погрешно е схващането, че бъдещето на нашето говедовъдство е само в малките семейни ферми. Харесва ли ви или не, целият селскостопански свят върви по пътя на концентрация и специализация, за да намали производствените си разходи. Икономическият натиск върху производителността в млекопроизводството, сега може да бъде посрещнато  само от по-големите ферми. Не случайно  много малки ферми пускат кепенците и причината не е само ниската изкупна цена на млякото – не случайно по горе споменах, че тези ферми се нуждаят от помощ.

Защо:

Малките производители не са синоним на неефективност. Всъщност успехът на стопанствата е съпроводен от постепенно и трайно увеличаване на производствения мащаб. Производителят, който не се стреми да има линия на растеж, е по-малко конкурентен, докато другите растат. Логистиката също е фактор, който бледнее. Както при пристигането на входа, така и при излизането на млякото, операцията е много фрагментирана, което прави целия процес по-скъп. Това важи и за доставката на фуражите, ако искате дори и за изхвърлянето на торта.

Разбирайки тези трудности, ефективните малки стопанства са се адаптирали към по-евтини производствени системи с предимно семеен труд, без да забравят да се стремят към по-висока  средна продукция от животно и площ. Тъй като инвестиционният капацитет е малък, трябва да постигат  максимални резултати, така че, те да се върнат, колкото е възможно повече като инвестиция. Въпросът е, това случва ли се при нашите малки ферми. За коопериране е трудно да се говори. Създадените организации на производителите, поне засега не ни дават нито информация, нито пък показват,че са направили нещо кои знае какво, освен да използват едни пари. /отнася се за животновъдството/.

 Днес има достатъчно качествена и евтина храна и по-голямата част от обществото смята, че това ще бъде вечно. За това помогна и намалената ставка на ДДСза хранителни продукти в много страни. Това у нас още не е поставено и на дискусия. Например  в Германия ДДС за хранителни продукти е 10%,  в Полша само 5%. , Румъния 9%. Гърците преди няколко седмици го намалиха също. В няколко Европейски страни вече се говори за освобождаване от ДДС биологичното производство.

Към всичко това трябва да прибавим доброто управление на фермата, включващо условия на отглеждане на животните, хранене, селекция, ветеринарно обслужване, реализацияна продукцията и още купнеща. Ако това всичкото се направи, както трябва тогава ще доидат и парите.

Извод пет: то напълно съвпада с казаното преди сто години от професор Хлебаров, „Да се осланяме на някои, това значи да проспим десетки години, и то години съдбоносни. Работа, огромна работа ни предстой! Тази работа няма кой да я свърши, трябва вие сами да се заемете с нея! “

Михаил Михайлов
Изп. Директор НСГБ

Govedovad.com

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here