“Марпекс Агро” еоод: Как ще изглеждат млечните ферми през 2069!

0

Как ще изглежда американската млечна промишленост след 50 години? Не много като днес, според международния консултант и изследовател на млечните продукти Джак Брит.

По-широко сътрудничество в производството и коопериране

Производителите на юници вече до някъде се адаптират към тази концепция. Брит предвижда повече споделени услуги сред млечните ферми в непосредствена близост една до друга. Примерите включват общи фуражни кухни / центрове, общи подрастващи обори, общи сухостойни обори и общи центрове за отелване. Подобно сътрудничество ще даде възможност за по-специализирани трудови умения и грижи за животните, като същевременно се споделя инвестиционен капитал за оборудване и обща фиксирана цена на килограм произведено мляко.

Технологиите ще управляват

Автоматизираните хранилки за телета и роботите за доене вероятно са само началото на технологичната революция в млекопроизводството. Брит прогнозира, че до 2069 г. около 90% от работата във фермата ще бъде извършена автоматично. Използвайки базирани на облак управление на данни, електронните сензори непрекъснато ще си „разговарят“, интегрирайки практически всеки аспект от управлението на млечната ферма, от почвата до силажната яма, силоза за концентрат и до самата крава.

По-малко акцент върху породите, повече върху генетиката

Бъдещите крави ще бъдат базирани на гени а не на породи. Използвайки геномната технология вероятно ще бъдат създадени четири генетични линии – всяка подходяща за съответния климат, в който ще се отглеждат говеда. Те включват тропически, сухи / пустинни, умерени и студени.

Продължаваща нестабилност на цените

Едно нещо, което вероятно няма да се промени, е променливостта на цените на млякото, която изпитваме през последните години. Например, между 2009 г. и 2014 г имаме 70% разлика между максимална и минимална цена!. Тази нестабилна среда няма да изчезне, ще бъде особено податлива на търсене на експортния пазар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР