38 градуса по Целзий. “Говорят” кравите

0

Почти цяла Европа е „окупирана” от горещините. Жълтите и оранжеви кодове пълнят новинарските емисии. Животните също са част от живота в света, така че, и на тях през този период трябва да се обръща повече внимание.

“Овцете трябва да се държат на сянка и да имат наблизо вода. Трябва да се държат под сянка или на ръба на горите и да имат наблизо постоянно водни източници. По възможност най-добре е водата да е течаща, за да се поддържа възможно най-студена. Овцете трябва да са остригани, онези стопани, които досега не са направили това, могат да се нарекат престъпници. Овцете също страдат,  травмират се, дори и  се разболяват. Въпреки това, тези животни имат много висока естествена устойчивост на топлина” – споделя фермер овцевъд

Кравите също страдат от топлина. Ако за овцете може да се каже, че са много устойчиви на топлина, не можем да се каже  същото за говеда. Според  фермер –говедовъд, тези животни страдат, когато навън е прекалено горещо, и това е така, защото те не елиминират изпотяването, имат много плътна кожа и по този начин не могат да  саморегулира телесната си температура. Производството на мляко може също да падне драстично.
„Кравата е божествено творение и е надарена с много плътна кожа. Процесът на изпаряване от кожата е много малък в сравнение с другите  животни и поради това кравата страда по време на топлина. Тя е животно, което се адаптира много бързо към студа и намалява производството си само с 10% през зимното време и чрез енергийно захранване тези 10% могат да бъдат възстановени” – обяснява друг фермер.

Кравите губят апетита си през деня, хранят се вечер или през нощта. Поради топлината добитъка не се храни правилно през деня и тогава фермерите трябва да им осигуряват храна през нощта.

„Трябва да имаме в предвид, че когато е много горещо, те не ядат и правят това през нощта. Добре е храната да е прясно приготвена и да им се дава през нощта. През деня животните се събират до водата.
По-интензивната активност във фермата трябва да премине към нощния период, защото тогава животното се храни и спи.
В горещо време е много добре диетата да е с високо съдържание на протеини и това е така, защото кравата яде по-малко. Трябва да й предоставите нещо в рецептата, така че, тя да бъде стимулирана да яде. Това са тайни, които всички животновъди трябва да знаят. Солта се слага в храната, само за да привлече животното да пие и яде. Има и меласа, която придава все по-сладък вкус, за да привлече животното.
Репродуктивните прояви на говеда намаляват поради топлината.
Развъдчиците трябва да бъдат два пъти по-внимателни към животните, когато навън е много горещо и това е така, защото през този период репродуктивните прояви намаляват в сравнение с останалата част от годината.
Фермерът трябва да знае, че по време на размножителния период репродуктивните прояви намаляват и това е много важно нещо и в същото време е неблагоприятно за фермера. Когато проявите на кравите не са толкова видими, селекционерът, ако не е много внимателен към слузта и начина на поведение, възможността да забременеят  намаляват, когато температурите са много високи “.

По време на топлината  качеството на млякото също се влошава.
„С повишаването на температурите, кравите вече не се тълпят на хранителната пътека и остават по-дълго на сянка, производството на мляко намалява. Поради голямото количество водата, която консумират кравите, млечната мазнина силно намалява.

Солта свободно поставена – индивидуално за всяка  крава:
„През лятото животното облизва повече сол, за да повиши усещането си за сол и след това да пие повече вода. Необходимо е тя да се регулира сама. Солта  винаги е пред животното. Големите проблеми не са в големите стопанства, а в домакинството на селянина, което има десетина крави  и  не е подготвен за това горещо време, няма техническо оборудване, няма финансов капацитет за бързи инвестиции. Големите ферми си позволяват освен големи вентилатори, които осигуряват микроклимат, и водни пръскачки, които попадат върху кожата на животното чрез изпаряване, охлаждат кожата. ” – размишлява на глас фермер с “малка” ферма.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here