Ротердам – първата плаваща ферма вече е факт

0

РОТТЕРДАМ, Холандия  – Млечната ферма на Питър ван Уингърдън мирише като всяка друга ферма – богат аромат на кравешка тор и трева се носи във въздуха около необичайната ферма, в която живеят кравите.
Самата ферма далеч не е традиционна.
Прибрана в единия край на оживеното пристанище на Ротердам, фермата е футуристична триетажна плаваща конструкция, при която един робот дои кравите, а друг автоматично загребва оборския тор, който придава на платформата познатата миризма.
Покривът на фермата е направен така, че да събира дъждовната вода, а сал от слънчеви панели, плаващ заедно с нея и произвежда 40% от енергията, от която сградата има нужда.
Кравите, носейки се над водата, спокойно гледат над корабите превозващи газ, над жълтите кранове, над разтоварващите кораби, като си похапват смес от трева, прибрана от местното голф игрище и полето, в близост до Ротердам.
Докато страните по света се стремят да посрещнат предизвикателството за изхранване на нарастващото население по устойчив начин, Ван Уингърдън смята, че фермата, която отвори врати през май тази година и струва около 3 милиона евро, демонстрира нов устойчив начин за производство на храна, близка до местата където се консумира в по-големи количества – големите градовете по света.
“Транспортирането на храната по целия свят наистина причинява замърсявания на планетата. Нанася вреди и на качеството на храните, създава загуби на части от нея”, каза той в скорошно интервю. “Значи трябва да намерим различен модел. Трябва да го доближим много до гражданите. И това е, което показваме тук.”
Напълно функциониращата ферма съчетава холандският опит в областта на рециклирането на вода и автоматизираното земеделие, и привлича интерес от цял свят. Ван Уингдърн казва, че вече обсъжда с бизнесмени създаването на плаващи ферми в Сингапур и Китай.
“Трябва да спрем да изнасяме храни, но трябва да започнем да изнасяме знания и технологии”, каза Ван Уингърдън.

Когато стадото достигне целевия си капацитет от 40 крави – в момента има 35 – то ще произвежда 1500 литра мляко всеки ден. Кафявите и белите крави са порода, наречена Maas-Rijn-Ijssel – наречена за трите реки, които текат през холандския регион, от който произхождат.
Стопанството пастьоризира млякото и превръща част от него в кисело мляко на средния етаж на понтона. Оборският тор се обработва за използване като тор.
Ян Вилем ван дер Шанс, старши изследовател в икономическият институт на Вагенинген, който е специализиран в проблемите на градското земеделие и кръговата икономика, заяви, че плаващите ферми могат да бъдат бъдещето за някои сектори на селското стопанство, както за производство на плодове и някои зеленчуци в различни части на света. Но той смята, че нивото на автоматизация и неестественото обкръжение на животните, в случая – кравите, могат да създадат противопоставяне на проекта.
На което Ван Уингдърн отговаря, че хуманното отношение към животните е негов основен приоритет, като посочи много дизайнерски елементи в конструкцията, които имат за цел да направят живота възможно най-лесен за кравите, като гумени подове и други. Малка поляна с трева, осеяна с цветя, расте на сушата до понтона. След като доенето приключи, кравите ще могат да слизат, за да пасат в по-естествена среда.
„Хуманното отношение към животните е за нас критерии № 1“, казва той. – Искахме да създадем най-добрата ферма – удобна и стабилна – за кравите и това и направихме.”
Кравите изглеждат удобно във водната ферма. В един слънчев ден някои лежаха на сянка, други стояха, ядейки се от коритата за храна, като пренебрегваха оживлението по пристанище Мерве, а други чакаха реда си около доилния робот.
Понтонът се издига и накланя нежно от водните течения, причинени от движението на близките кораби.
Движението изглежда не засяга кравите.
“Кравите са на четири крака, така че това помага много”, каза Ван Уингдърн. – Така че те изобщо нямат проблем. Те не боледуват от морска болест.”
Плаващата ферма ще включва и високотехнологична лаборатория, където ще се извършват изследвания на млякото и на млечните продукти получени там.
Тя ще бъде отворена за посетители, както и за изследователски компании и университети, които са добре дошли да изпробват и експериментират върху нововъведението при отглеждане на говедата.
Като произвежда прясно мляко и млечни продукти, много близки до потребителите в града, фермата ще намали транспорта и логистиката, като същевременно ще намали и емисиите на парникови газове.
„Производството на храни за нарастващо световно население е огромно предизвикателство. Броят на обработваемата земя намалява, докато градовете се разрастват, за да се справят с търсенето на жилища “ – се казва в сайта на плаващата ферма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here