Инвестирайте в крави!

0

Приумица или здрав търговски разум е идеята да инвестираш пари в крави, вместо в ценни книжа?
Макар и нестандартна, тази стратегия функционира, твърди швейцарецът Гидо Лойтенегер – откривател на “рогатата” бизнес-акция.

Вместо акции
Вече има лизинг на крави. Който иска, може да наеме за едно лято крава от семейство Лойтенегер , близо до швейцарския град Бриенц, като в замяна получава право на гостуване във фермата, както и сирене на специални цени.
А сега швейцарецът Гидо Лойтенегер отива и една стъпка по-далеч. Неговата нова стратегия е завладяващо семпла.

Био-месо от “щастливи” крави
Пари срещу… месо
Клиентите инвестират еднократно сумата от 2500 швейцарски франка. С тези пари Лойтенегер купува  малко теленце за своите селскостопански проекти в Тесин. В замяна той доставя на клиента през следващите десет години биологично чисто планинско месо на стойност общо 3500 франка.
“Тази стратегия функционира перфектно и е идеална и за двете страни. Който се ангажира, поема естествено известен риск. За сметка на това, обаче получава добавена стойност.
“За мен сделката е атрактивна, тъй като мога да изплащам тази добавена стойност във вид на месо” – казва Лойтенегер.
Идеята за инвестиции в крави му хрумнала по време на разговор с негови познати – банкови служители.
“В разговор на финансова тема се сетихме, че преди банките са ипотекирали крави. Тогава ми хрумна, че може би ще намеря хора, които да ми гласуват доверие и да вземат крава под наем”, разказва Лойтенегер.

От учител в кравар
Досега той е успял да спечели 20 души за своята концепция.
“На пръв поглед 20 души не изглеждат много, но в крайна сметка става дума за 10-годишно обвързване. Хората ми гласуват голямо доверие”, – казва инициаторът на “рогатата” бизнес-акция.
Самият той не идва от селскостопанския бранш.
“Преди почти не знаех кое при една крава е отпред и кое – отзад” – признава шеговито бившият учител, като пояснява, че с времето, при работата си в природозащитната сфера, се сдобил с необходимите познания.

източник: DW

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here