„Мат” на Ангуса

0

Започналото преструктуриране на породните направления в страната, а не само в България, вече са в ход и се залага бъдещото производство на месо, но изведнъж дойде нова заплаха за фермерите животновъди.

В света може да се въведе данък за червените меса. Това ще се направи, за да се намали консумацията на този продукт и да се запази здравето на хората. Данъкът върху червеното месо ще бъде въведен подобно на данъците, както и при другите вредни продукти – тютюн, алкохол и сладки напитки.

Според експерти горепосочената мярка ще помогне за затягане на правилата за производство, а също така ще допринесе за решаването на редица други проблеми, включително климатичните и медицинските.

Учените са доказали, че консумацията на червено месо може да причини рак, сърдечни заболявания.

Трябва да се отбележи, че в Германия ДДС върху червеното месо вече е повишен от 7% на 19%. Така правителството очаква да намали потреблението на този продукт сред населението.

Източник:DW

Б.А. „Червено месо“ се отнася до говеждо, свинско, агнешко и козе месо от домашни животни, включително месото, съдържащо се в преработени храни и в повечето говежди бургери.
Тук не се включват птиче или дивечово месо или карантии (въздействието на консумацията на карантии и дивечово месо върху риска на заболяване от рак обаче е неизвестно).

Въпреки, че яденето на големи количества червено месо, увеличава вероятността от развитието на рак на дебелото черво, червеното месо е подходящ източник на някои хранителни вещества. Като пример се препоръчва да избягвате да консумирате повече от 500 грама червено месо на седмица (500 грама тегло след готвене, което се равнява на около 700—750 грама тегло в сурово състояние в зависимост от начина на рязане и на приготвяне.)

Автор : Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here