След млякото от автомат, дойде и реда на бирата

0

В разгара на лятото, в Гърция бе пуснат в действие първият автомат за бира – Пиас бира. Производителите, призоваха атиняните и туристите … да пият бира и да се запознаят с малките гръцки пивоварни. От първата машина   „Пиас бира“, за 2,5 евро може да се купи чаша с 300 мл ледено студена прясна бира от критската пивоварна „Харма“.

„Нашата цел е да работим с други малки гръцки пивоварни“, казва основателят на компанията  Манос Чацопулос,  като добави, че следващата година в Атина ще бъдат сложени още две машини и ще се създаде по-голямо пространство около тях с масички. По-късното му намерение е да се монтират машини на популярни острови като Миконос, Родос и др.
– “Искаме хората да ни опознаят, да вкусят прясната, тридневна бира, различна от тази, която купуват в кутия. Данните от първите няколко месеца  работа на машината са доста обнадеждаващи, като туристите  се вълнуват най вече от изживяването и от продукта”.

В сътрудничество с компания от чужбина, реализирането на тази идея отнема почти три години, която според него, така както се прилага в Гърция, не съществува никъде в Европа.

Източник: insider.gr

Б.А. – Всъщност, последното изречение не е съвсем точно. Още през осемдесетте години на миналия век в Москва можеше да си купиш квас или бира от подобни автомати, но обслужвани от служител на фирмата.
В Румъния, видяхме на един от пазарите да се продава от автомат бяло и червено вино. Останахме с впечатлението, че това беше млекомат, който не е изпълнил икономически програмата си и е бил пренастроен за продажба на вино.
В новото начинание на комшиите, не е казано законовото основание за консумация на алкохол по улиците. Например в Холандия, ако пиеш бира на улицата, дори и от тенекиена кутийка, можеш да отнесеш глоба от 50 евро.
Подобна е ситуацията и в Румъния. Дори там излезе специалин Закон за забрана пиенето в междублоковите пространства.
И накрая – в тежкото, горещо време през лятото в Атина, няма по-хубавото нещо от това да изпиеш едни 300 грама ледена бира, дори и да струват 2.5 евро
.

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here